Οι αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν νέα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα TOR-M2KM, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την 21η Δεκεμβρίου στον επίσημο ιστότοπο του αρμενικού υπουργείου άμυνας.

Σύμφωνα με τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν τα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M2KM κατασκευάστηκαν το 2019 αλλά ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε πόσα συστήματα TOR-M2KM παραλήφθηκαν από τις αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το αρμενικό TOR-M2KM είναι τοποθετημένο επί αμαξώματος 8Χ8 στρατιωτικού φορτηγού παντός εδάφους KAMAZ-63501.

Το TOR-M2KM είναι η έκδοση της αυτόνομης, εμπεριεχόμενης μονάδας μάχης του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος TOR-M2 που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διαφορετικές πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων φορτηγών και πολεμικών πλοίων. Η μονάδα ζυγίζει 15 τόνους και περιλαμβάνει όλον τον αναγκαίο εξοπλισμό για να λειτουργήσει δίχως εξωτερική υποστήριξη. Μπορεί να μεταβεί από το επίπεδο της αναμονής στο επίπεδο πλήρους ετοιμότητας μέσα σε 3 λεπτά και να εντοπίσει 144 εναέριους στόχους καθώς ταυτόχρονα παρακολουθεί τους 20 πιο επικίνδυνους οι οποίοι επισημαίνονται ως άκρως επικίνδυνοι από το διμελές πλήρωμα του.

©Αρμενικό Υπ.Αμ. | Στο παρασκήνιο, φαίνονται δύο πυραυλικά συστήματα αεράμυνας TOR-M2MK επι αμαξώματος στρατιωτικών 8Χ8 φορτηγών KAMAZ-63501

Το TOR-M2 είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς TOR-M1. Το TOR-M2/M2E είναι σχεδιασμένο από την ρωσική αμυντική εταιρεία Almaz-Antey. Το TOR-M2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά την αεροπορική έκθεση Μόσχας, MAKS-2017.

Το TOR-M2 μπορεί να εκτοξεύσει τους πυραύλους 9M331 και 9M332. Η σχεδίαση του πυραύλου είναι παρόμοιας «φιλοσοφίας» με του πολύ παλιότερου 9K33 / SA-8 Gecko, αλλά με κάποιες σημαντικές διαφορές, και οι δύο χρησιμοποιούν ένα απλό κέλυφος σωληνοειδούς σχεδίασης με συγκρότημα ισχύος προωθητικού κινητήρα στερεού καυσίμου. Το κέλυφος χρησιμοποιεί πρωθύστερες ουραίες πτέρυγες σταυροειδούς διάταξης για τον ελέγχο προνεύσεως/εκτροπής (pitch/yaw) και ένα περιστρεφόμενο κάλυμμα προσαρμοσμένο στις επιφάνειες της σταυροειδούς ουράς.

Το TOR-M2 μπορεί να προσβάλει στόχο σε απόσταση από 1000 ως 12000 μέτρα και σε υψόμετρο από 10 ως 10000 μέτρα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: