Σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε ο ιστότοπος TRT, το 4Χ4 τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Vuran είναι αυτήν την στιγμή σε υπηρεσία με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το τακτικό 4Χ4 τεθωρακισμένο όχημα Vuran που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε απο την εταιρεία BMC, αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015 κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης της Τουρκίας, IDEF.

Συνολικά 20 οχήματα Vuran παραδόθηκαν στον τουρκικό Στρατό, το όχημα θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση απόστολων περιπολίας και την ασφάλεια οχηματοπομπών κατά μήκος των συνόρων. Αυτά τα οχήματα θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες των δυνάμεων ασφάλειας.

Το Vuran διαθέτει διαμέρισμα προσωπικού σχεδίασης θωρακισμένης ενιαίας ατράκτου (monocoque) που μειώνει το βάρος για μια δεδομένη ποσότητα θωράκισης σε σύγκριση με τα οχήματα των οποίων η θωράκιση έχει εγκατασταθεί πανω σε ένα πλαίσιο κανονικού τύπου. Το σκάφος, με πάτωμασχηματος βέ (V), έχει κατασκευαστεί από σφυρηλατημένο χάλυβα και παρέχει στο προσωπικό προστασία από πυρά μικρών όπλων 5.56 × 45 χλστ, μολονότι είναι διαθέσιμη και η προστασία από διατρητικά πυρά 7.62 × 51 χλστ μικρών όπλων.

Η βασική διάταξη του Vuran είναι παρόμοια με το BMC Amazon με τον κινητήρα μπροστά, το πλήρωμα στο κέντρο και το διαμέρισμα προσωπικού πίσω. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει συνολικά εννιά στρατιώτες.

Το Vuran θα εξοπλιστούν με τον τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων SARP που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία Aselsan. Ο πύργος μπορεί να εξοπλιστεί με ένα πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 και 12,7 χλστ, όπως επίσης και έναν ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων των 40 χλστ. Ο πύργος SARP είναι εξοπλισμένος με σύστημα παρατήρησης ημέρας/νύχτας, αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και αποστασιόμετρο λειζερ. Ο πύργος είναι πλήρως σταθεροποιημένος ώστε να γίνει εφικτή η εκτέλεση βολών εν κινήσει κατά σταθερών η ακίνητων στόχων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: