Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε, την 4η Δεκεμβρίου, την έγκριση επιπλέον 16 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 8,2 εκατ. ευρώ) για τη διασφάλιση της πτητικής ικανότητες των μαχητικών αεριωθούμενων MiG-29 που χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, όπως μετέδωσε η αγγλόφωνη βουλγαρική εφημερίδα Sofia Globe.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διάθεση της δαπάνης, όμως μετά την εβδομαδιαία υπουργική συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Μποίκο Μπορίσοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η οικονομική δαπάνη θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση των κινητήρων οχτώ αεριωθούμενων.

“Δεκαέξι εκατομμύρια λέβα για οχτώ αεριωθούμενα, μετά την άφιξη των F-16, για την αντικατάσταση των κινητήρων τους ώστε οι πιλότοι μας να εκτελούν τα καθήκοντα τους και να είναι ασφαλείς”, δήλωσε Μπορίσοφ, όπως μετέδωσε ο κρατικός φορέας ενημέρωσης Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση (Българска национална телевизия – ΒΝΤ).

Αρκετές αναφορές των βουλγαρικών μέσων μαζικής επικοινωνίας είπαν ότι η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την σύμβαση-πλαίσιο που εγκρίθηκε πέρυσι με σκοπό την διασφάλιση της πτητικής ικανότητας των MiG-29 προκειμένου η Βουλγαρία να εκτελεί τις αποστολές φύλαξης εναερίου χώρου στο πλαίσιο των νατοϊκών καθηκόντων τους.

Το Καλοκαίρι, η Βουλγαρία υπέγραψε συμβάσεις για την απόκτηση οχτώ μαχητικών αεριωθούμενων F-16 Block 70 απο την Lockheed Martin για συνολικά $1,25 δισεκατομμύρια, όμως το πρώτο αεροπλάνο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη 2020-2022 μέχρι εκείνο το σημείο, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να πετάει τα σοβιετικής εποχής αεροπλάνα MiG-29.

Αρέσει σε %d bloggers: