Η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation παρέδωσε στο πρώτο από τα 36 πολλαπλών ρόλων μαχητικά αεροσκάφη Rafale που το Νέο Δελχί παρήγγειλε τον Σεπτέμβριο 2016 για την ινδική Αεροπορία (IAF) με αξία €9,7 δισεκατομμύρια ($8,71 δισ.).

Ο Ινδός υπουργός άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ παρέλαβε επισήμως το αεροσκάφος σε μια τελετή που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης της Dassault στο Μπορντό – Μερινιάκ την 8η Οκτωβρίου που συνέπεσε με το Χιντού φεστιβάλ Ντουσέχρα και την 87η επέτειο ίδρυσης της IAF.

O Σινγκ δήλωσε ότι το νέο δικινητήριο αεροσκάφος θα ενισχύσει τις ικανότητες της IAF, προσθέτοντας οτι η αγορά του Rafale από το Νέο Δελχί “θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών μεταξύ των Ινδίας και Γαλλίας”.

Ο υπουργός, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ευχαρίστησε επίσης την γαλλική κυβέρνηση για την παροχή υποστήριξης και εκπαίδευσης στους πιλότους της IAF.

Το αεροσκάφος, το οποίο φέρει τον αριθμό ουράς RB 001, αναμένεται να φτάσει στην Ινδία τον Μάιο 2020 στο πλαίσιο της πρώτης παρτίδας των τεσσάρων Rafale που θα μεταφερθούν στον σταθμό αεροπορίας (AFS) Αμπάλα για να ενταχθούν στην 17η Μοίρα “Χρυσό Βέλος” της IAF, η οποία επανενεργοποιήθηκε επίσημα την 10η Σεπτεμβρίου, περίπου οχτώ χρόνια αφότου απενεργοποιήθηκε μετά την απόσυρση των αεροσκαφών MiG-21.

Πριν φτάσουν στην Ινδία τα Rafale θα πετάξουν με πιλότους της IAF στην Γαλλία για τουλάχιστον 1500 ώρες στο πλαίσιο των διαδικασιών δοκιμών και αποδοχής.

Καθώς μια Μοίρα 18 μαχητικών Rafale, συμπεριλαμβανόμενων τεσσάρων διθέσιων εκπαιδευτικών, θα εδρεύουν στον AFS Αμπάλα κοντά στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν, η δεύτερη, η οποία θα διαθέτει παρόμοια διαμόρφωση, θα εδρεύει στον AFS Χασιμάρα στην βορειοανατολική Ινδία κοντά στα διαφιλονικούμενα σύνορα της χώρας με την Κίνα. Αυτά τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στην 101η Μοίρα “Γεράκια” της IAF, η οποία πρόκειται επίσης να ξανά ενεργοποιηθεί.

Gabriel Dominguez

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: