Ο ρουμάνος κατασκευαστής “Stimpex” είναι υπερήφανος για αυτό το επίτευγμα: Ένα πρωτότυπο ελαφρά θωρακισμένο όχημα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πάνω στο αμάξωμα ενός “Ford F550” μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Η “Stimpex” διαθέτει κάποια σχετική εμπειρία στον σχεδιασμό και κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων αλλά περισσότερο για πολιτική και αστυνομική χρήση. Αποφάσισαν να τολμήσουν να κερδίσουν εμπρόθεσμα την πρόκληση για την “BSDA 2018”: Να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν ένα «ελαφρά» θωρακισμένο όχημα που θα βασίζεται στο αμάξωμα και τον κινητήρα του “Ford F550”, με σκοπό να το καταστήσουν ένα χαμηλού κόστους αλλά υψηλής κινητηκότητας όχημα, διαθέσιμο σε δύο μήκη αμαξώματος, το μακρύ παρουσιάστηκε στην “BSDA 2018”.

Όπως εξήγησε ο Catalin Enescu, o μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού, στο “Army Recognition”, ένας απο τους στόχους ηταν να χρησιμοποιηθούν κυρίως όσο περισσότερα εξαρτήματα ήταν διαθέσιμα στην πολιτική αγορά για χαμηλώσει το λειτουργικό κόστος και να διευκολυνθεί η απόκτηση ανταλλακτικών. Το αμάξωμα του “Ford F550” εμφανίστηκε ως η κατάλληλη επιλογή.

Το όχημα προσφέρει προστασία επιπέδου 2 της συνθήκης τυποποίησης (“STANAG”) 4569. Το ωφέλιμο φορτίο των 1200 κιλών επιτρέπει στο όχημα να προσαρμοστεί σε διαφόρους σκοπούς: Πλατφόρμα για τον αντιαρματικό εκτοξευτή “AG9” ή ως πλατφόρμα για τους ισραηλινούς αντιαρματικούς πυραύλους “Spike”, πλατφόρμα όλμων 81 ή 120 χιλιοστών, μεταφορά προσωπικού, διοικητική μεριμνά, κάποιες αποστολές αστυνομίας, κ.τλ. Βασικά, όλα αυτά που μπορεί να κάνει ένα θωρακισμένο μικρό φορτηγό (“Pickup”).

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: