Το Κατάρ παρέλαβε, την 5η Ιουνίου, την πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας του εμιράτου.

Τα πρώτα πέντε εκ των 36 αεροσκαφών της Αεροπορίας του Καταρινού Εμιράτου (QEAF) παραλήφθηκαν από τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, κατά τη διάρκεια τελετής στην αεροπορική βάση Ντουκχάν που ολοκληρώθηκε πρόσφατα (επίσης γνωστή ως αεροπορική βάση Ταμίμ) στην δυτική ακτή της μεσανατολικής χερσονήσου.

Η άφιξη των πρώτων Rafale στην αεροπορική βάση Ντουκχάν σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην μεγάλη διαδικασία αναβάθμισης της στρατιωτικής αεροπορίας του Κατάρ που πρόσφατα παρήγγειλε μεγάλο αριθμό διαφόρων μαχητικών και υποστηρικτικών αεροσκαφών σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας.

Σε αυτά συγκαταλέγονται 36 Boeing F-15 εκδοσης QA (Qatar Advanced) Eagles (με την απαίτηση για 36 επιπλέον), 24 Eurofighter Typhoon, έξι BAE Systems Hawk, 48 Boeing AH-64E Apache, 28 NHIndustries NH90, τέσσερα Boeing C-17 Globemaster III και τέσσερα Lockheed Martin C-130J Hercules. Το εμιράτο του Κόλπου βρίσκεται επίσης στην αγορά για την προμήθεια είτε (ή και τα δύο) του Airbus Defence and Space A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) ή του Boeing KC-46A Pegasus όπως επίσης έχει την απαίτηση για μια πλατφόρμα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW&C) (η πρόθεση του, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί, να αγοράσει το Boeing E-7 AEW&C δεν τελεσφόρησε).

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: