Το Τμήμα Δοκιμών της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας (MDA) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και Στρατιώτες της Ε-62 Πυροβολαρχίας, της 11ης Αντιαεροπορικής Ταξιαρχίας Πυροβολικού του Στρατού, διεξήγαγαν, τις πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου, δοκιμαστική αναχαίτιση με το Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), ενός στοιχείου του Συστήματος Άμυνας Βαλλιστικών Πυραύλων (BMDS) της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, με την ονομασία Flight Test THAAD (FTT-23), ένα σύστημα THAAD που βρίσκονταν στο US Army Garrison ατόλης Κουατζαλέιν της Δημοκρατίας Νήσων Μάρσαλ εντόπισε, παρακολούθησε και αναχαίτισε με επιτυχία μια απειλή ενός αντιπροσωπευτικού στόχου χρησιμοποιώντας τον εκτοξευτή THAAD που ηταν εγκατεστημένος σε απόσταση από τα υπόλοιπα συστήματα THAAD.

Το ραντάρ THAAD εντόπισε, στόχευσε και παρακολούθησε τον στόχο. Τοτε το σύστημα THAAD ανέπτυξε μια λύση έλεγχου πυρός και εκτόξευσε έναν πύραυλο αναχαίτισης από έναν εκτοξευτή THAAD σε μακρινή απόσταση που κατέστρεψε το όχημα επανεισόδου του στόχου.

©Missile Defense Agency | Ένας εναέριος στόχος που προσομοίωνε έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την δοκιμή Flight Test THAAD-23. 29 Αυγούστου 2019.

Αυτή ήταν η 16η επιτυχημένη αναχαίτιση σε 16 προσπάθειες του συστήματος THAAD από το 2005.

Αυτή την στιγμή το σύστημα THAAD έχει την ικανότητα να αποσυνδέσει έναν εκτοξευτή THAAD από την διαχείριση μάχης και να εκτοξεύσει από απόσταση τους πυραύλους αναχαίτισης, ενισχύοντας σημαντικά τις επιλογές τοποθέτησης του εκτοξευτή και μεγαλώνει την αμυνόμενη περιοχή.

“Το ενισχυμένο σύστημα THAAD λειτούργησε ομαλά στην σημερινή δοκιμή και είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας και τον Στρατό των ΗΠΑ καθώς συνεχίζουν να επιδεικνύουν τις απαράμιλλες δυνατότητες του συστήματος”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ ΜακΝτάνιελ, αντιπρόεδρος των συστημάτων Upper Tier Integrated Air and Missile Defense Systems στην Lockheed Martin. “Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή ανοίγει τον δρόμο για την παραλαβή μιας ικανότητας επείγουσας ανάγκης που θα ενισχύσει τις επιλογές εγκατάστασης του THAAD με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προστασία των δυνάμεων”.

Το THAAD είναι άκρως αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση σειράς απειλών βαλλιστικών πυραύλων συμπεριλαμβανομένων σεναρίων μαζικών επιθέσεων.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία hit-to-kill για την καταστροφή μιας απειλής με απευθείας προσβολή εξουδετερώνοντας τα φονικά της φορτία πριν αυτά φτάσουν τις προστατευόμενες δυνάμεις στο έδαφος. Το σύστημα αναπτύσσεται γρήγορα, είναι κινητό και διαλειτουργικό με άλλα στοιχειά της BMDS, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Patriot/PAC-3, Aegis, προκεχωρημένους αισθητήρες και συστήματα Διοίκησης, Ελέγχου, Διαχείρισης Μάχης και Επικοινωνιών.

Καθώς οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν ότι η δοκιμή πέτυχε τον αρχικό της στόχο, οι αξιωματούχοι του προγράμματος θα συνεχίσουν να αξιολογούν την απόδοση του συστήματος συμφωνά με την τηλεμετρία και τα υπόλοιπα στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τις δοκιμές.

Οι Στρατιώτες της E-62 Πυροβολαρχίας διεξήγαγαν επιχειρήσεις ραντάρ, επιχειρήσεις εκτόξευσης και ελέγχου πυρός χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία που θα έκαναν κατά τις επιχειρήσεις. Με την προσομοίωση των αληθινών σεναρίων, οι Στρατιώτες αγνοούσαν τον συγχρονισμό στόχου-εκτοξευσης.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: