Η FN America, ο κατασκευής σημαντικών μικρών όπλων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), ανακοίνωσε ότι στην συγκέντρωση βιομηχανιών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων (SOFIC) 2019, θα αποκαλύψει το πρωτότυπο της νεότερης έκδοσης του πολυβόλου Mk 48 με διαμέτρημα 6,5 Creedmoor (CM). Η ανάπτυξη αυτού του πολυβόλου, το οποίο προστίθεται στις υπόλοιπες προσφορές των 6,5 CM της FN, αναλήφθηκε ως μέρος της απόκρισης της FN στην πιστοποίηση του διαμετρήματος από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ (USSOCOM) το περασμένο έτος.

Το πρωτότυπο FN Mk 48 Mod 2 των 6,5 CM διαθέτει τις τελευταίες αναβαθμίσεις για τις σειρές ελαφριών και μεσαίων πολυβόλων της FN, που περιλαμβάνουν κοντάκιο ρυθμιζόμενο κατά μήκος και καθ’ ύψος για το μάγουλο του σκοπευτή, βελτιωμένη ασφάλιση μοχλού όπλισης, βελτιωμένη σχαστηρία (sear) διπλής εγκοπής, βελτιωμένο χειροφυλακτήρα με θέσεις 3,6, και 9 η ώρα με βελτιωμένο δίποδο και πιο ανθεκτική βάση ασφάλισης τροφοδοσίας, διασφαλίζοντας ότι το κάλυμμα τροφοδοσίας θα είναι ασφαλισμένο κατά τις επαναγεμίσεις. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εξέλιξη του, τα υφιστάμενα μοντέλα Mk 48 Mod 1 μπορούν να διαμορφωθούν στο επίπεδο ενίσχυσης Mod 2 ή στο νεότερο διαμέτρημα με την προσθήκη της συλλογής αναβάθμισης και την αλλαγής κάννης.

Το FN Mk 48 Mod 0, το οποίο υιοθετήθηκε από την USSOCOM με ένα πρόγραμμα του 2003, αναπτύχθηκε πάνω στο FN MINIMI 7,62X51 χλστ της FN Herstal στο αίτημα για ένα μικρό και ευκόλως μεταφερόμενο πολυβόλο με μεγαλύτερο διαμέτρημα. Οι βελτιώσεις στο Mk 48 χρησιμοποιούνται επίσης και στην σειρά M 249 και είναι στην υπηρεσία της USSOCOM ως το πολυβόλο Mk 48 5,56X45 χλστ. Επιπλέον, η FN διαθέτει επίσης συμβάσεις με την USSOCOM για την αραβίδα Mk 17 7,62 και το τυφέκιο ειδικής ακριβείας Mk 20 SSR.

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: