Η νοτιοκορεατική αμυντική εταιρεία Hyundai Rotem είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια νέα παραγγελία για την κατασκευή κύριων αρμάτων μάχης (MBT) K2 Black Panther για τον Στρατό της Δημοκρατίας της Κορέας (RoKA). Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προωθεί τον προγραμματισμό για την εξέλιξη μιας πλατφόρμας που θα είναι ο μελλοντικός αντικαταστάτης του ίδιου άρματος.

Αξιωματούχος της εταιρείας επιβεβαίωσε επισήμως στο Jane’s, κατά την διεθνή έκθεση 2019 Σεούλ Aerospace and Defense Exhibition (ADEX), την 17η Οκτωβρίου, ότι αυτήν την στιγμή η Hyundai Rotem κατασκευάζει 106 οχήματα στο πλαίσιο της δεύτερης παρτίδας K2 της παραγγελίας που εξασφαλίστηκε στα τέλη 2014. Οι παραδόσεις αυτών των αρμάτων έχουν ξεκινήσει και αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021.

Τα K2 της πρώτης παρτίδας, η οποία αριθμεί 100 μονάδες, κατασκευάστηκαν υπό τη σύμβαση που υπογράφτηκε το 2011 και παραδόθηκαν στον RoKA από το 2014.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η νοτιοκορεατική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών – η διεύθυνση διαχείρισης αμυντικών προγραμμάτων (DAPA) – εξετάζει το πρόγραμμα της τρίτης παρτίδας, πιθανόν από το 2020. Ο αριθμός των οχημάτων που θα κατασκευαστούν σε αυτήν την φάση δεν έχει επιβεβαιωθεί άλλα πιθανόν να είναι άλλες 100 ή περίπου μονάδες.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος στις μελλοντικές παραγγελίες K2 είναι τα συστήματα ισχύος της πλατφόρμας να είναι εγχώριας κατασκευής.

Τα άρματα της πρώτης παρτίδας εξοπλίστηκαν με τον γερμανικό κινητήρα ντίζελ (DV) άµεσης έγχυσης (common rail) MTU 883 V12 που αποδίδει 1500 ίππους, συζευγμένο με ένα πλήρως αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης Renk με πέντε σχέσεις εμπροσθοπορείας και τρεις οπισθοπορείας. Τα άρματα της δεύτερης παρτίδας ενσωματώνουν έναν εγχώριο κινητήρα – το συγκρότημα ισχύος Doosan DV27K- και μετάδοση Renk.

O αξιωματούχος της Hyundai Rotem δήλωσε ότι η τοπική βιομηχανία στοχεύει να αναπτύξει ένα σύστημα μετάδοσης που θα μπορεί να ενσωματωθεί στις παραγγελίες της τρίτης παρτίδας.

Νωρίτερα το Jane’s είχε μεταδώσει ότι η απαίτηση της RoKA θα μπορούσε τελικά να φτάσει τις 600 μονάδες για να αντικαταστήσουν το γερασμένο οπλοστάσιο των αμερικανικής κατασκευής M48 Patton και τις παλιότερες εκδόσεις των αρμάτων μάχης K1, τα οποία είναι σε υπηρεσία από την δεκαετία του 1980. Το K1 και η αναβαθμισμένη εκδοσή του άρματος, το K1A1, κατασκευάστηκαν επίσης από την Hyundai Rotem.

Jon Grevatt

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: