Ο Ιαπωνικός Στρατός τοποθέτησε δυο ποτήρια με κρασί στο στόμιο του πυροβόλου ενός άρματος μάχης Type 10 για να επιδείξει την εξαιρετική σταθεροποίηση του συστήματος ελέγχου πυρός.

Το Type 10 είναι ένα τέταρτης γενιάς άρμα μάχης που οι Χερσαίες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (JGSDF) πρόσφατα απέκτησαν, και ενίσχυσαν σημαντικά την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις αντιαρματικές επιχειρήσεις, τις τεχνικές κίνησης πυρός, τις επιθέσεις ειδικών δυνάμεων και άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις.

Το Type 10 εισήλθε σε υπηρεσία με τις JGSDF τον Ιανουάριο του 2012.

Το άρμα μάχης Type 10 ή TK-X είναι το πιο πρόσφατο Ιαπωνικό κατασκεύασμα. Το νέο ελαφρύ άρμα μάχης ζυγίζει σημαντικά λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα σύγχρονα άρματα μάχης. Είναι ελαφρύτερο από το ιαπωνικό άρμα μάχης Type 90. Το άρμα σχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νόμους μετακίνησης στο οδικό δίκτυο της χώρας. Το νέο άρμα μάχης μπορεί να μεταφερθεί από τα συνήθη πολιτικά ρυμουλκούμενα. Επίσης τα ελαφρύτερα άρματα μάχης μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα από πλοία. Κατα την ανάπτυξη του άρματος δόθηκε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων C4I, καθώς και στην αυξημένη προστασία, ισχύ πυρός και κινητικότητα. Η ανάπτυξη του TK-X ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ωστόσο, ορισμένα από τα υποσυστήματα του αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το άρμα αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2008.

Η Βαριά Βιομηχανία Μιτσουμπίσι είναι ο κύριος ανάδοχος του TK-X. Σήμερα είναι ένα από τα πιο προηγμένα άρματα μάχης στον κόσμο. Το 2010 το Ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε 13 από τα εν λόγω άρματα μάχης. Τα άρματα εισήλθαν σε υπηρεσία με τις Ιαπωνικές Χερσαίες Δυνάμεις Αυτοάμυνας το 2012. Προορίζεται για να γίνει ο αντικαταστάτης του γερασμένου άρματος μάχης Type 74 και να συμπληρώσει τα Type 90.

Άρμα μάχης Type 10 εκτελεί βολή με το λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών. (kanegen)

Το συγκεκριμένο άρμα μάχης δεν είναι διαθέσιμο σε ξένους πελάτες καθώς το νομικό πλαίσιο της Ιαπωνίας δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το Type 10 είναι εξοπλισμένο με λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών, το οποίο αναπτύχθηκε από την Japan Steel Works. Η εν λόγω βιομηχανία παράγει επίσης υπο εξουσιοδότηση το πυροβόλο L44 των 120 χιλιοστών της γερμανικής Rheinmetall για το άρμα μάχης Type 90.

Άρματα μάχης Type 74 και Type 10 (δεξιά στην φωτογραφία). (James Tung)

Το Type 10 είναι εξοπλισμένο με σύστημα αυτόματης γέμισης, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του πύργο. Το σύστημα αυτόματης γέμισης βλημάτων είναι περισσότερο εξελιγμένα από ο,τι ο προκάτοχος του. Το Type 10 βάλλει όλα τα νέου τύπου διατρητικά πυρομαχικά. Είναι συμβατό με όλα τα πυρομαχικά προτύπου NATO των 120 χιλιοστών.

Πηγές: defence-blog.com και military-today.com

Αρέσει σε %d bloggers: