Ο ιρανικός Στρατός παρουσίασε την 3η Οκτωβρίου αυτό που φαίνεται να είναι η νέα αναβάθμιση καθοδήγησης με την ονομασία Labeik και που μετατρέπει τις υφιστάμενες ρουκέτες πυροβολικού σε πυραύλους επιφανείας-επιφανείας.

Αρκετές μονάδες Labeik παρουσιάστηκαν σε μια εκδήλωση όπου παρευρέθηκε ο Στρατηγός Μοχάμαντ Χοσείν Νταντρας, ο υπαρχηγός του τακτικού Στρατού, και ο Υποστράτηγος Κιουμαρς Χεινταρ, ο διοικητής των επιγείων δυνάμεων.

Το σύστημα έδειχνε παρόμοιο με τις μονάδες καθοδήγησης που χρησιμοποιήθηκαν με την οικογένεια πυραύλων στερεού καυσίμου Fateh-110, παρόλο που οι τέσσερις τριγωνικές επιφάνειες ελέγχου έχουν αντιστραφεί. Όπως και με την οικογένεια Fateh-110, αυτές θα είναι τοποθετημένες μεταξύ του πυραυλοκινητήρα και της πολεμικής κεφαλής για την κατεύθυνση του πυρομαχικού. Φαίνονται να είναι συμβατές με τη διάμετρο των 610 χλστ της βαριάς ρουκέτας πυροβολικού Zelzal.

Η ιρανική τηλεόραση παρουσίασε πλανά με αυτά που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση, τα άλλα είναι το ελαφρύ θωρακισμένο όχημα Rueen-Tan, το ανεπάνδρωτο επίγειο όχημα Heider-1, το ανεπάνδρωτο εναέριο όχημα (UAV) που εκτοξεύεται με τα χέρια, Farpad, και ένα κινητό σύστημα παρεμβολών.

Το Rueen-Tan που παρουσιάστηκε διέθετε διπλή καμπίνα, διαμόρφωση pick-up. Μια λήψη του εσωτερικού έδειξε τον πίνακα οργάνων του Toyota Land Cruiser 70, αλλά ίσως αυτό να είναι το εγχώριο αντίγραφο που κατασκευάστηκε για το τακτικό όχημα του Ιράν Aras.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες αυτού που φάνηκε να είναι η συνθετική θωράκιση που προστάτευε το όχημα όταν δοκιμάστηκε με επιτυχία εναντίον φυσιγγίων 12,7 χλστ και αντιαρματικών βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας.

Jeremy Binnie

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: