Η ιαπωνική ναυπηγική εταιρεία Japan Marine United (JMU) καθέλκυσε, την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, το δεύτερο αντιτορπιλικό καθοδηγούμενων βλημάτων κλάσης Maya για την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF). Το πλοίο βαφτίστηκε με το όνομα Haguro.

Η τελετή έλαβε χωρά στο ναυπηγείο της JMU στην Γιοκοχάμα. Όπως και το αδερφό του πλοίο, το νεότευκτο σκάφος βαφτίστηκε με το όνομα ενός βουνού, του Όρους Χαγκούρο (羽黒山 Haguro-san).

Το προηγούμενο πλοίο που είχε αυτό το όνομα ήταν το φημισμένο βαρύ καταδρομικό Haguro του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού. Το Haguro, που καθελκύστηκε το 1929, συμμετείχε σε πολλές δράσεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετέχοντας σε εννιά μάχες. Βυθίστηκε το 1945 κατά τη διάρκεια μάχης με αντιτορπιλικά του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες ιαπωνικές μονάδες επιφάνειας που βυθίστηκαν στα ανοιχτά ύδατα κατά τον Β’ ΠΠ.

Το DDG-180 Haguro αναμένεται να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία με το JMSDG το 2021. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, το JS Maya, άρχισε τις δοκιμές εν πλω πριν από έναν μήνα.

Το JS Maya είναι το πρώτο της νέας κλάσης βελτιωμένων αντιτορπιλικών με ικανότητα άμυνας βαλλιστικών πυραύλων. Η τρόπιδα του τοποθετήθηκε τον Απρίλιο 2017 και καθελκύστηκε την 30η Ιουλίου 2018.

Η νέα κλάση αντιτορπιλικών είναι μήκους 170 μέτρων και εκτοπίζει 8700 τόνους, Θα λειτουργεί με πλήρωμα 310 ατόμων και διαθέτει προωστήριο σκεύος συνδυασμού αεροστρόβιλου/ηλεκτρισμού και αεροστρόβιλου (COGLAG).

Η κλάση Maya είναι τα πρώτα αντιτορπιλικά AEGIS του JMSDF έτοιμα για επιχειρήσεις αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας (BDM) ήδη από την στιγμή της εισόδου τους στην ενεργό υπηρεσία και επίσης είναι τα πρώτα στον στόλο AEGIS του JMSDF που κιόλας από την ναυπήγηση τους είναι εξοπλισμένα με την ικανότητα “Cooperative Engagement Capability” (CEC). Η CEC επιτρέπει στο πλοίο να δέχεται στοιχεία σκόπευσης από άλλες μονάδες μάχης, όπως τα αντιτορπιλικά AEGIS των Ναυτικών των ΗΠΑ και τις Αυστραλίας ή τα αμερικανικά και ιαπωνικά αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ E-2D. Η Ιαπωνία έχει παραγγείλει τέσσερα αεροσκάφη E-2D Advanced Hawkeye με το πρώτο να έχει παραληφθεί την 29η Μαρτίου από τις Ιαπωνικές Αεροπορικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JASDF).

Εξοπλισμένα με το σύστημα μάχης AEGIS Baseline J7 και το σύστημα ραντάρ Northrop Grumman AN/SPQ-9B, τα αντιτορπιλικά JS Maya και JS Haguro θα μπορούν να εξαπολύσουν την πρόσφατη έκδοση του πυραύλου βαλλιστικής άμυνας Raytheon SM-3. Ο SM-3 που αναπτύχθηκε απο κοινού μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνία, διαθέτει μεγαλύτερους πυραυλοκινητήρες που του επιτρέπουν να προστατεύει τις συνοριακές περιοχές από τις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων και μια μεγαλύτερη κινούμενη πολεμική κεφαλή.

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση απο το navalnews.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: