Όταν ακούει κανείς για μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, καταδρομείς κλπ, η αλήθεια είναι ότι – παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε τηλεόραση, κινηματογράφο, βιντεοπαιχνίδια κτλ- το μυαλό πάει στο ανδρικό φύλο. Αν και οι χώρες που έχουν «ανοίξει» τις Ειδικές Δυνάμεις και στις γυναίκες στρατιωτικούς δεν είναι λίγες, ο κανόνας είναι ότι, λόγω της φύσης των αποστολών που καλούνται να αναλάβουν οι καταδρομείς, και των κινδύνων που συνεπάγονται, υπάρχουν αναστολές σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν καλή ιδέα να εκτίθενται γυναίκες σε αυτούς.

Βεβαίως, η ιστορία και οι θρύλοι είναι γεμάτοι αναφορές σε τρομερές γυναίκες πολεμίστριες, από τις χαμένες στις ομίχλες του μύθου, Αμαζόνες (που υποτίθεται πως πολέμησαν στο πλευρό των Τρώων στον Τρωικό Πόλεμο υπό την Πενθεσίλεια, και εξεστράτευσαν κάποτε εναντίον της ίδιας της Αθήνας) μέχρι τη Βοαδίκεια, την Ιωάννα της Λωρραίνης και πολλές άλλες. Στα βήματα αυτών ακολουθούν οι γυναίκες της νορβηγικής «Μονάδας Κυνηγών» (Jegertroppen), της μοναδικής γνωστής μονάδας Ειδικών Δυνάμεων στον κόσμο που αποτελείται μόνο από γυναίκες.

 

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Foreign Affairs, η Νορβηγία, όπως και το Ισραήλ, «άνοιξαν» τις μάχιμες θέσεις (πριν υπηρετούσαν σε ρόλους υποστήριξης, όπως γιατρών και μηχανικών) στις γυναίκες το 1985, αλλά μόνο το 10% του συνόλου του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων είναι γυναίκες. Μπορεί οι Ειδικές Δυνάμεις να είναι θεωρητικά «ανοιχτές» εδώ και χρόνια, αλλά ελάχιστες είχαν αιτηθεί ένταξή τους και καμία δεν είχε καταφέρει να περάσει.

Ωστόσο, αυτό δρούσε περιοριστικά όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των νορβηγικών Ειδικών Δυνάμεων σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όπως στο Αφγανιστάν, όπου οι άνδρες δυσκολεύονταν να μιλούν με τις γυναίκες. «Στον πόλεμο σε αστικά περιβάλλοντα, πρέπει να είσαι σε θέση να αλληλεπιδράς και με τις γυναίκες. Η ένταξη γυναικών στρατιωτών ήταν επιχειρησιακή ανάγκη».

 

H «Jegertroppen», όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Task And Purpose, είναι η μόνη πλήρως γυναικεία μονάδα Ειδικών Δυνάμεων που υπάρχει στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2014 και έχει γίνει γνωστή για τη σκληρή εκπαίδευσή της και τη δυσκολία εισόδου σε αυτήν. Τα μέλη της πρέπει να ολοκληρώσουν σχολεία επιβίωσης σε αρκτικό περιβάλλον, αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αντιτρομοκρατίας, αστικών επιχειρήσεων, περιπόλων μακράς εμβέλειας και αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη νορβηγική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, μόνο 13 από τις 317 υποψήφιες τα κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εκπαίδευση – ποσοστό γύρω στα 4%, αντίστοιχο των νορβηγικών Ειδικών Δυνάμεων (Forsvarets Spesialkommando) το 2015.

Όπως είπε ο Φρόντε Κριστόφερσεν, επικεφαλής των νορβηγικών Ειδικών Δυνάμεων, στο Foreign Affairs, η μονάδα αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση στις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας. Η Jegertroppen αναμένεται ότι θα μπορεί να «ξεκλειδώνει» πηγές πληροφοριών με ντόπιους πληθυσμούς σε μελλοντικές συγκρούσεις σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή. Ακόμη, όπως σημείωσε, τα μέλη της έχουν επιδείξει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Η δημιουργία μιας πλήρως γυναικείας μονάδας Ειδικών Δυνάμεων φαίνεται να υπογραμμίζει μια γενικότερη τάση στις ένοπλες δυνάμεις της Νορβηγίας, το προσωπικό των οποίων αναμένεται μέχρι το 2020 να αποτελείται κατά 20% από γυναίκες. Τα στάνταρ είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια για άνδρες και για γυναίκες, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις (πχ τα σακίδια προβλέπεται να είναι λίγο πιο ελαφριά σε σχέση με των ανδρών).

Κώστας Μαυραγάνης

Πηγή: huffingtonpost.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Σχόλια

 1. selenos.

  Πολυ καλη πρωτοβουλια,ειδικα για μια χωρα,που δεχεται μαζικη εισβολη,απο τριτοκοσμικους εισβολεις.

  Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ Νορβηγία δέν δέχεται απλώς εισβολή,αλλά,όπως και στην Ἑλλάδα την προσκαλεί ἡ ίδια.
    Και εκεί,όπως και στην Ἑλλάδα,ἡ πολιτική ηγεσία προσκαλεί τους λάθρο,και όπως στην Ἑλλάδα,ἡ πολιτειακή ηγεσία συνηγορεί.
    Άρα,ἄν ποτέ διαταχθούν αυτές οἱ Βαλκυρίες να πολεμήσουν,μάλλον θα διαταχθούν να πολεμήσουν υπέρ των εισβολέων.

   • npo

    @ ΑΧΕΡΩΝ

    Λάθρο απο λάθρο έχουν διαφορά. Για μένα – πές με ισλαμοφοβικό – η δυσκολία είναι με τους μουσουλμάνους, Οι άλλοι αφομοιώνονται πολύ γρήγορα και είναι μια χαρά. Δεν ξέρω είν’ η αλήθεια, αλλά θα μου έκανε εντύπωση αν οι ξυλοκόποι έχουν ξεμωραθεί τόσο που να προσκαλούν μουσουλμάνους.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ κατάσταση στην Νορβηγία δέν διαφέρει σχεδόν σε τίποτε απο αυτήν στην Δανία και Σουηδία.

  • npo

   δεν είναι έτη φωτός μπροστά ρε συ Προβοκάτορα.
   Απλά εκνευρίζομαι όταν ακούω να απαξιώνουμε τρίτους. Το ίδιο ακριβώς εκνευρίζομαι κι όταν ακούω να τους θεοποιούμε. Μου την δίνει αυτή η τραμπάλα.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Είναι είναι..αλλά είπαμε,νταξ.
    Μη κοιτάς τις δικές μας κότες με πράσινο μπερέ και πουλάδα γιατί..ας το να πάει άστο.

 2. npo

  Παρεμπιπτόντως έχει ενδιαφέρον να πούμε πως οι νορβηγοί θέσπισαν υποχρεωτική θητεία ανεξαρτήτως φύλλου (παλιά που το έλεγα σε φίλους για την ελλάδα της λειψανδρίας με κοίταγαν λες και έβλεπαν ούφο).

  Αλλά επειδή οι ανάγκες τους σε προσωπικό είναι μικρότερες απο τον αριθμό των κληρωτών αποφάσισαν αντί να μειώσουν την θητεία (και άρα την εκπαίδευση) να κάνουν κλήρωση ..εεε .. λάθος .. να τους περνάνε απο στάδιο αξιολόγησης ωστε να παίρνουν τους καλύτερους με μια ποσόστωση για γυναίκες νομίζω ~20%.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: