Ο επόμενης γενιάς αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (LRASM) εισήλθε τον Νοέμβριο σε φάση πρώιμης επιχειρησιακής ετοιμότητας (EOC) με το αεροσκάφος F/A-18E/F φέρνοντας νέες δυνατότητες στην Αεροπορία Ναυτικού των ΗΠΑ. Την είδηση μετέδωσε ο ιστότοπος Naval News επικαλούμενος την Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων Ναυτικού (NAVAIR).

Αξιωματικός των δημοσίων σχέσεων της NAVAIR δήλωσε:

Τον Νοέμβριο 2019, ο αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (LRASM) πέτυχε την πρώιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα (EOC) με F/A-18 του Ναυτικού. Ο LRASM θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της πρόσβασης του Στράτου για να επιχειρεί στον Ειρηνικό και τις παράκτιες περιοχές με την παροχή ικανότητας επιχειρήσεων επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς”.

Ο AGM-158 LRASM εισήλθε τον Δεκέμβριο 2018 σε EOC με τα B-1B της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Ενα USAF B-1B Lancer μπορεί να μεταφέρει και αναπτύξει μέχρι 24 LRASM.

Ο LRASM είχε προγραμματιστεί να πετύχει την EOC με το Super Hornet στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά όπως μετέδωσε το insidedefense.com η διαδικασία αυτή καθυστέρησε.

Ο LRASM σχεδιάστηκε για τον εντοπισμό και την καταστροφή στόχων εντός ομάδων πλοίων με την χρήση βελτιωμένων τεχνολογιών που μειώνουν την εξάρτηση στις πλατφόρμες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης, τις συνδέσεις σε δίκτυα και την πλοήγηση μεσώ GPS σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικού πολέμου. Ο LRASM θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση της στρατιωτικής πρόσβασης για επιχειρήσεις στον ανοιχτό ωκεανό/μπλε ύδατα, χάρις στην ενισχυμένη ικανότητα διάκρισης και εκτέλεσης τακτικών προσβολών από μεγάλες αποστάσεις.

Η τεχνολογία σκόπευσης και αισθητήρων μεγάλης απόστασης της BAE Systems επιτρέπει στον LRASM να εντοπίζει και να προσβάλει προστατευμένα πλοία σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ημέρα ή νύχτα, χωρίς να εξαρτάται απο τα εξωτερικά δεδομένα πληροφοριών και πλοήγησης.

Οπλισμένος με διατρητική εκρηκτική θραυσματογονα πολεμική κεφαλή 1000 λιβρών (454 κιλά), ο LRASM διαθέτει μειωμένα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά και πιθανόν διαθέτει βεληνεκές συγκρίσιμο με αυτό του JASSM ER (περίπου 500 ναυτικά μίλια).

Ο LRASM σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις πολεμικές ανάγκες του Ναυτικού και της Αεροπορίας των ΗΠΑ σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.

Ίσως, σύντομα, ο LRASM βρει τον δρόμο του πάνω στο βομβαρδιστικό B-52 της Αεροπορίας των ΗΠΑ και ίσως, κάποια μέρα, πάνω στο P-8A Poseidon του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Στο διεθνές μέτωπο, το Naval News ενημερώθηκε οτι η Lockheed Martin προωθεί τον LRASM στην Αυστραλία.

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση απο το NavalNews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: