Καθώς οι Ναύτες και οι Πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) διαπλέουν σε διαφιλονικούμενα ύδατα, η ομάδα Ναυτικού-Πεζοναυτών (blue-green) απέκτησε δημιουργικότητα στο πως θα προστατεύσει τα πλοία διοίκησης αποβάσεων από τα εχθρικά μικρά σκάφη και τα ντρόουνς.

Μέλη της 11ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) φωτογραφήθηκαν, αυτήν την εβδομάδα, να διέρχονται μέσω των Στενών του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο με ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα (LAV) πάνω στο κατάστρωμα πτήσης.

Το τεθωρακισμένο όχημα φαίνεται στο παρασκήνιο των φωτογραφιών που αποδεσμεύτηκαν απο το Σώμα Πεζοναυτών την Τετάρτη και δείχνουν επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper να πετούν πάνω από το πλοίο διοίκησης αποβάσεων USS Boxer (LHD 4). To LAV το εντόπισε πρώτος ο Phil Ewing, συντάκτης εθνικής ασφάλειας στο NPR.

Ο διάπλους δια μέσου ή κοντά στα Στενά του Ορμούζ, μιας στενής υδάτινης θαλάσσιας οδού που περνάει ανάμεσα από τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, τους τελευταίους μήνες συναντάει πολλές δυσκολίες.

Τον Ιούλιο, η 11η MEU εκτελεσε παρεμβολές σε ένα ιρανικό ντρόουν -ενδεχομένως και δύο- που πέταξαν περίπου 1000 γιάρδες (περίπου 915 μ.) πάνω απο το Boxer. Επίσης, οι Ιρανοί κατέλαβαν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο που έπλεε στα Στενά. Και τον Ιούνιο, δυο πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση στον διπλανό Κόλπο του Ομάν.

Ο Στρατηγός Ντέιβιντ Κόφμαν, Διευθυντής Εκστρατευτικών Επιχειρήσεων, δήλωσε πέρυσι ότι οι Αρχηγοί Ναυτικού και Πεζοναυτών παρουσίασαν καινοτόμους τρόπους για να προστατευτούν τα πλοία στις διαφιλονικούμενες περιοχές. Συνήθως, βασίζονται στα αεροσκάφη, δήλωσε, άλλα τώρα έγιναν πιο δημιουργικοί ωστε να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές.

“Αυτό που μπορώ να σας πω είναι οτι είδα έναν Διοικητή MEU να τοποθετεί ένα LAV στο εμπρόσθιο τμήμα του καταστρώματος πτήσης επειδή αυτό διέθετε καλύτερους αισθητήρες από το πλοίο για να εντοπίζει τα μικρά σκάφη, δήλωσε ο Κόφμαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε απο το Ινστιτούτο Χάνσον το περασμένο φθινόπωρο στην Ουάσιγκτον. “Το πλήρωμα του LAV θα βρίσκεται εντός του οχήματος”.

Οι Πεζοναύτες έχουν τοποθετήσει LAV σε καταστρώματα πτήσεων αποβατικών πλοίων σε μια άλλη αμφισβητούμενη θαλάσσια οδό. Τον Σεπτέμβριο, μέλη της 31ης MEU τοποθέτησαν ένα LAV πάνω στο κατάστρωμα πτήση του πλοίου διοίκησης αποβάσεων Wasp κατά τη διάρκεια άσκησης στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως μετέδωσε πέρυσι το Marine Corps Times. Ο Λόχος Όπλων της MEU εκτέλεσε βολές με τα πυροβόλα M242 και τα συζυγή μεσαία πολυβόλα M240C των LAV πάνω σε προσομοιωμένους στόχους στον ωκεανό κατά την άσκηση, μετέδωσε η εφημερίδα, η οποία προορίζονταν για την προετοιμασία των Ναυτών και Πεζοναυτών τους Ναΐτες και Πεζοναύτες να διέλθουν μέσα από επικίνδυνα ύδατα.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η 11η MEU είχε στραφεί σε ένα επίγειο όχημα για να προστατεύσει το Boxer.

Τον προηγούμενο μήνα οι Πεζοναύτες κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ιρανικό ντρόουν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα λέιζερ το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε δύο μικρά οχήματα παντός εδάφους MRZR. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες μεγάλης ισχύος και τεχνολογίες παρεμβολών, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι Πεζοναύτες όταν το ντρόουν πλησίασε πολύ κοντά στο πλοίο.

Gina Harkins

Απόδοση/Μετάφραση απο το Military.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: