Σημαντικές δυσκολίες στη διεκπεραίωση κρίσιμων εργασιών που αφορούν τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτονται πλέον και στον τουρκικό Τύπο. Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα («Φατίχ» και «Γιαβούζ») και τα ερευνητικά πλοία («Μπαρμπαρός» και «Ορούτς Ρέις») εξακολουθούν να πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τίθεται εν αμφιβόλω η ικανότητά τους να προχωρήσουν στις εργασίες που έχουν αναλάβει, λόγω άτυπου εμπάργκο πώλησης υλικών τα οποία είναι απαραίτητα. Οι σχετικές πληροφορίες είχαν δημοσιευθεί και παλαιότερα, ωστόσο έχει σημασία ότι αυτές πλέον διακινήθηκαν διά της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ». Στο άρθρο γνώμης του Μουσταφά Μπαλμπέι, τονίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία άρχισαν να εφαρμόζουν εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να μην της παρέχονται τα απαιτούμενα για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων χημικά και μηχανικά υλικά και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το άτυπο αυτό εμπάργκο ετέθη σε εφαρμογή όταν τα πλοία της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) άρχισαν να προσεγγίζουν την Κύπρο. Το κόστος των υποθαλάσσιων ερευνών είναι εκ των πραγμάτων πολύ υψηλό (περί τις…. 300.00 δολάρια ανά ημέρα για τα πλωτά γεωτρύπανα), κάτι που καθιστά οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση για την Αγκυρα πραγματικά δυσβάστακτη. Στο ίδιο κείμενο της «Τζουμχουριέτ» γίνονται αναφορές στις εταιρείες που προμηθεύουν εξοπλισμό και χημικά στην Τουρκία. Πρόκειται για τις αμερικανικές Schlumberger, Baker-Hughes και Weatherfor, καθώς και την ιταλική Geo-log, οι οποίες, παρότι αποχώρησαν από τη συνεργασία τους με την ΤΡΑΟ, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η δυνατότητα της Τουρκίας να διεξαγάγει έρευνες, στην παρούσα φάση, συναντάει αρκετά εμπόδια, τα οποία δεν είναι, προφανώς, ασύνδετα και με τη γενικότερη στάση που τηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα ζητήματα της ευρύτερης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να τεθούν απόψε και στο διατλαντικό δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τιμήν των Ευρωπαίων συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων του Νίκου Δένδια και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά αναμένεται να αναδειχθεί η ανάγκη διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας. Επί της ουσίας, πάντως, τα ζητήματα της τουρκικής στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο θα τεθούν από τον κ. Χριστοδουλίδη προς τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ, τον οποίο θα συναντήσει αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο ο κ. Χριστοδουλίδης είχε υπογράψει μια δήλωση προθέσεων με τον Γουες Μίτσελ, προκάτοχο του κ. Ρίκερ, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας.

Πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, για τη Λευκωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική και η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ξεκάθαρα παράνομης τουρκικής κινητικότητας ως προς το ζήτημα της προαναγγελίας για άνοιγμα και ουσιαστικά εποικισμό των Βαρωσίων. Η Ουάσιγκτον έχει κοινοποιήσει προς τη Λευκωσία την κατανόηση των κυπριακών θέσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: kathimerini.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: