Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία εγκαινίασαν από κοινού το Πρόγραμμα Πολυεθνικών Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (MSAP) στην Ζαντάρ στην Κροατία, την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019. Το εκπαιδευτικό κέντρο έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των πληρωμάτων αέρος στην μεταφορά Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Κροάτη αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό άμυνας Ντάμιρ Κρεστίτσεβιτς και συμμετείχαν υπουργοί άμυνας και εκπρόσωποι των τεσσάρων συμμετεχόντων συμμάχων, όπως επίσης και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου των κροατικών Ένοπλων Δυνάμεων Στρατηγός Μίρκο Σουντόφ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αμυντικών επενδύσεων του NATO Καμίλ Γκράντ και ο Διοικητής του Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO, Αντιστράτηγος Ερικ Βέντ.

“Το Πρόγραμμα Πολυεθνικών Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων είναι η επιτομή όλων όσων σημαίνει το NATO – Οι Σύμμαχοι επιτυγχάνουν περισσότερα μαζί απ’ όσα θα μπορούσαν μόνοι τους”, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Γκράντ. Πρόσθεσε: “Εκτελώντας την εκπαίδευση των SOF πληρωμάτων αέρος επόμενης γενιάς σε ένα μέρος, εσείς -οι συμμετέχοντες -θέτετε τα θεμέλια για ακόμα πιο απρόσκοπτες κοινές επιχειρήσεις”.

Το κέντρο εκπαίδευσης θα αρχίσει την λειτουργία του το 2020 με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση πριν την αεροπορική εκπαίδευση να αρχίζει το 2021. Η τοποθεσία στην Ζαντάρ προσφέρει εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τα πληρώματα ελικοπτέρων σε διάφορα γεωγραφικά περιβάλλοντα – συμπεριλαμβανομένων των βουνών, της θάλασσας και των νησιών.

Το Πρόγραμμα Πολυεθνικών Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων υποστηρίζεται από το Αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO και ωφελείται απο τους άτυπους δεσμούς με τις κοινότητες αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων επιλεγμένων Συμμάχων. Αυτή η συνεργασία των SOF είναι μοναδική στο NATO. Με την εφαρμογή των προτύπων του NATO, αυξάνεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων, σε όλη την συμμαχία και τους εταίρους. Ως εκ τούτου, στο μέλλον επιπλέον χώρες μέλη ή εταίροι ίσως αποφασίσουν να ενταχθούν στο MSAP, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω επέκταση του εκπαιδευτικού σκοπού του κέντρου.

MORH / T. Brandt

Πηγή: NATO

Αρέσει σε %d bloggers: