Στρατιώτες των ΗΠΑ με ACU Multicam. (multicampattern.com)

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει γνωστοποιήσει αθόρυβα της Διοικήσεις του πως αντικαθιστά το υπάρχoν πρότυπο Universal Camouflage Pattern (UCP) με ένα πρότυπο παραλλαγής που διαθέτει στην κατοχή του για περισσότερο από μία δεκαετία.

Συμφωνά με το Military.com οι Ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ έχουν επιλέξει το Scorpion, ένα πρότυπο παραλλαγής παρόμοιο με το Multicam το οποίο αναπτύχθηκε κοντά στο 2002.

Ο Αρχηγός των Υπαξιωματικών, Επιλοχίας Ρειμοντ Τσάντλερ ο 3ος, έχει ενημερώσει τους ανωτάτους λοχίες σε όλο το Στρατό, σχετικά με το νέο πρότυπο της Στρατιωτικής Στολής Μάχης (ACU), άλλα οι λεπτομέρειες είναι περιορισμένες.

To πρότυπο παραλλαγής Multicam. (cryeprecision.com)

To πρότυπο παραλλαγής Multicam. (cryeprecision.com)

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο ο Στρατός των ΗΠΑ είχε προετοιμαστεί να ανακοινώσει να τα αποτελέσματα της πολυετούς προσπαθείας βελτιώσης της παραλλαγής, αλλά η εντολή του Κογκρέσου στο νόμο Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας ( National Defense Authorization Act-NDAA) για το φορολογικό έτος 2014 προς το Πεντάγωνο, ήταν να απαγορεύσει στους Κλάδους του την θέσπιση στολών με διαφορετική παραλλαγή.

Πρότυπο Multicam με τα κάθετα στοιχεία περικυκλωμένα. (hyperstealth.com)

Ο Στρατός μελετούσε την αντικατάσταση του προτύπου UCP με τo Multicam της εταιρείας Crye Precision – ένα πρότυπο που είχε επιδείξει σταθερή απόδοση σε αρκετές δοκιμές και το 2010 είχε επιλεχθεί για να φορεθεί από τους στρατιώτες που επιχειρούν στο Αφγανιστάν.

Έκτοτε, Αξιωματικοί του Στρατού, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Crye, Caleb Crye, προσπάθησαν να εξαγοράσουν τα δικαιώματα του Multicam αλλά ο Crye απέρριψε την προσφορά των 25 εκατομμυρίων $. Οι Αξιωματικοί του Στρατού, εμπόδισαν επίσης την πληρωμή των «δικαιωμάτων εκτύπωσης» που η εταιρεία λάμβανε από την Multicam – ένα μικρό ποσό το οποίο ανέρχεται περίπου στο ένα τοις εκατό από την αύξηση του 20 τοις εκατό που θέλουν να χρεώσουν οι άλλες εταιρείες στο Στρατό των ΗΠΑ για την Multicam, είπε o Crye.

Παραλλαγή  ACU Multicam στο Αφγανιστάν. (defenceindustrydaily.com)

Εκτός από την Crye, στην IV φάση του διαγωνισμού δοκιμής προτύπων παραλλαγής του Στρατού, συμμετέχουν και η ADS Inc η οποία συνεργάζεται με τις Hyperstealth Inc., Brookwood Companies Inc., και Kryptek Inc.

Και, κατά ειρωνεία της τύχης, τον Μάρτιο του 2013 ο Στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε να επιλέξει τον πέμπτο υποψήφιο – ένα πρότυπο που εξελίχθηκε από το κρατικό στρατιωτικό Κέντρο Εξοπλισμού Μαχητή Natick. Το πρότυπο, γνωστό ως Scorpion, ήταν σχεδόν ίδιο με ένα πρότυπο που πρότεινε η βιομηχανία, δήλωσαν Αξιωματικοί του Στρατού.

Είναι παρόμοιο με το Multicam επειδή ο Crye εξέλιξε το πρότυπο το 2012 σε συνεργασία με τον Στρατό των ΗΠΑ για το πρόγραμμα Objective Force Warrior. Μετέπειτα, για εμπορικούς λόγους, ο Crye έκανε κάποιες τροποποιήσεις και το ονόμασε Multicam.

H παραλλαγή προτύπου Scorpion. (hyperstealth.com)

H παραλλαγή προτύπου Scorpion. (hyperstealth.com)

H μοναδική μίξη του πράσινου, καφέ και γαιώδες χρώματος υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM) για περίπου μία δεκαετία. Το 2010 ο Στρατός επέλεξε το Mutlicam ως τον ξεκάθαρο νικητή ανάμεσα σε διάφορα άλλα πρότυπα για χορήγηση στους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

To πότε ο Αμερικάνικός Στρατός θα ορίσει την ημερομηνία αντικατάστασης της UCP ή θα ξεκινήσει την χορήγηση των στολών με το χρώματα του Scorpion δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Πρότυπο παραλλαγής Scorpion με τα ιδια χρώματα άλλα χωρίς τα κάθετα στοιχεία της Multicam. (hyperstealth.com)

Σύμφωνα με τη διευθύντρια προγράμματος Kyli Hanson της στολής Army Combat Uniform (ACU) για το Blue Water Defense – ενός από τους κύριους κατασκευαστές στολών του Στρατού των ΗΠΑ, από τη στιγμή που θα ανατεθούν οι συμβάσεις, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 20 εβδομάδες για να την εκτύπωση του υφάσματος στο πρότυπο Scorpion, την επιθεώρηση, το κόψιμο και το ραψιμάτων των στολών.

«Δεν είναι μία ξαφνική αλλαγή», είπε η Hanson, η οποία δεν γνώριζε για την απόφαση. Είπε, επίσης, πως αφότου η Scorpion είναι παρόμοια με την Multicam, οι εταιρείες στολών θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο χρώμα velcro, κουμπιά και φερμουάρ.

Πεζοναύτης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν φορώντας ACU Multicam. (365airsoftshop.com)

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

 1. exm38a1er

  Ειναι γεγονος πως παρα την (εντυπωσιακη πολλες φορες)αποτελεσματικοτητα της η »Greek Lizzard»,θα επρεπε κατα τους θερινους μηνες τουλαχοστον στις μοναδες της ΑΣΔΕΝ να αντικαθισταται απο κατι πιο γαιοδες…

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Στην ουσία οι Αμερικάνοι είδαν πως η Multicam είναι αρκετά αποτελεσματική, έτσι αποφάσισαν να αγοράσουν τα δικαιώματα της παραλλαγής, η εταιρεία αρνήθηκε, έτσι, οι Αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ επανέφεραν ένα παλαιότερο σχέδιο της Multicam το Scorpion το οποίο είναι παρόμοιο, και ήταν το πρώτο πρότυπο της παραλλαγής, (μέ κάποιες μικρές διαφορές, καθετές γραμμές κ.α.) με την Multicam,το οποίο παράγεται από ένα κρατικό κέντρο εξοπλισμού στρατιώτη. Αυτο μου ακούγεται σαν «εξοικονόμηση χρημάτων».
   Είναι λογικό ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που έχει τα εμπορικά δικαιώματα του προτύπου να διαμαρτύρεται.
   Πάμε στην ελληνική πραγματικότητα, με λίγη φαντασία, τόλμη, πρωτοβουλία και ελάχιστα χρήματα, θα μπορούσαν και τα 700ΣΕ να ξεκινήσουν την εξέλιξη διαφόρων παραλλαγών, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε πρώτη φάση από τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.
   Όμως αυτή τη στιγμή αυτό μοιάζει ανέφικτο, όταν το νέο άρβυλο του Ελληνικού Στρατού, αυτό που παρουσιάστηκε πριν από 3-4 χρόνια, αυτό με το σφουγγαράκι στην φτέρνα και τα γατζάκια ταχείας απελευθερώσεων των κορδονιών, υπολογίζεται, πως στοιχίζει στον ΕΣ, περίπου 70 ευρώ,
   Με 50 ευρώ μπορείς να αγοράσεις το εξαιρετικό duetto της Aeropelma.

   Απάντηση
 2. exm38a1er

  Στην ουσια εκει,εγινε ακριβως το αντιθετο απο οτι θα γινοταν εδω…
  Ισχυει οτι τα κρατικα εργοστασια μπορουν να φτιαξουν πολλα.
  Ποτε ομως εγινε μια μελετη αποτελεσματικοτητας της χρωματικης επιλογης,
  αναλογη αυτης που παρουσιαζετε?

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Η ελληνική παραλλαγή, πιστεύω, είναι απο τις καλύτερες παραλλαγές για το ελληνικό περιβάλλον, σίγουρα στην ΑΣΔΕΝ θα ταίριαζε μία ανάλογη απόχρωση, αλλά σε πρώτη φάση, πιστεύω, είναι θεμιτό να εξοπλιστούν οι Ειδικές Δυνάμεις με παραλλαγές ανάλογες με την αποστολή τους.
   Εμείς έχουμε «κολλήσει» σε ενα συγκεκριμένο μοτίβο παραλλαγής, ακόμη και νέα «ψηφιακή» που παρουσιάστηκε πριν 2-3 χρόνια, θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερη.
   Πιστεύω πως αν το θέλαμε, μπορούσαμε να καταφέρουμε πολλά, αν δουλέψουμε μεθοδικά και με όραμα και προγραμματισμό βάθους 20ετίας. Σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού και φανφάρες έχουν κουράσει.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: