Η συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) δεν είναι νέα και εσχάτως έχει επανέλθει στην επιφάνεια λόγω της πιθανής απόκτησης νέων φρεγατών, με υποψήφιες μονάδες από αρκετές χώρες. Με βάση όλα όσα συζητούνται τις τελευταίες εβδομάδες, η εφημερίδα «Καθημερινή» συνομίλησε με ανώτατες στρατιωτικές πηγές που έχουν βαθιά γνώση του θέματος, ενώ ζήτησε και από ειδικούς την αποτύπωση της κατάστασης του στόλου.

Οι πηγές αναφέρουν ότι, ήδη από την αρχή της κρίσης, ήταν προτεραιότητα η έξοδος του στόλου από τη δημοσιονομική μέγγενη με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι ο σταθερά μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού είναι η ανανέωση του στόλου στο σύνολό του, εξετάζονται όλες οι ανάγκες. Κυρίως όμως οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που ικανοποιεί κάποιες κλαδικές ανάγκες, αλλά τη φύση των κινδύνων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, θαλάσσιες ζώνες όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ή κυριαρχικά δικαιώματα όπως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και η προστασία της απρόσκοπτης διεξαγωγής του εμπορίου, είναι έννοιες συνδεδεμένες με τη θάλασσα.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν πως οι υλικές προτεραιότητες και οι στόχοι του Π.Ν. είναι περίπου οι εξής:

Πρώτον, η ένταξη στον στόλο νέων μονάδων.

Δεύτερον, ο άμεσος εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που αποτελούν και τα νεότερα πλοία της Διοίκησης Φρεγατών.

Τρίτον, η άμεση προμήθεια νέων τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214 του Π.Ν., προκειμένου να ενισχυθεί το υφιστάμενο πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα, για όσο καιρό, βεβαίως, αυτό υπάρχει. Είναι γνωστό ότι η Αγκυρα ναυπηγεί του ίδιου τύπου υποβρύχια.

Τέταρτον, η ανανέωση του οπλοστασίου.

Πέμπτον, η ανανέωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών. Για δεκαετίες οι υποδομές παραμελούνταν, προκειμένου τα χρήματα που υπήρχαν να επενδυθούν για την αγορά μονάδων.

Εκτον, σε όλα τα έμπειρα στελέχη του Π.Ν. είναι απολύτως σαφές ότι η όποια τεχνολογική αναβάθμιση του στόλου δεν μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό του. Οπως αναφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αριθμητικά ο στόλος δεν μπορεί να μειωθεί. Διότι, όσο μεγάλη ανανέωση και αν υπάρξει, την ίδια εξέλιξη, ποιοτική και ποσοτική, θα έχει και η Τουρκία. Αργά ή γρήγορα, λόγω της διαφοράς των μεγεθών, το όποιο τεχνολογικό επίτευγμα νομοτελειακά θα ξεπεραστεί. Τρία ή τέσσερα υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα 14 τουρκικά, ακόμη και αν αυτά είναι παλαιότερης τεχνολογίας.

Εβδομον, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις προκειμένου να επανέλθει το Π.Ν., αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις γενικότερα, στην ενίσχυση στον τομέα του ναρκοπολέμου. Σύγχρονα ναυτικά ανά την υφήλιο είχαν θέσει τον συγκεκριμένο τομέα ως δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα, ωστόσο αρχίζουν και επενδύουν ξανά.

Ογδοον, θα πρέπει να υπάρξει θωράκιση έναντι των κυβερνοαπειλών. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη μετάβαση του στόλου σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον λειτουργίας, θα γίνουν πιο ευάλωτες σε απειλές από τον κυβερνοχώρο.

Ενατον, απαιτούνται εμβόλιμες παρεμβάσεις στη νομοθεσία που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την απόκτηση υλικού, προκειμένου οι διαδικασίες να μην είναι τόσο χρονοβόρες.

Κυρίως, όμως, απαιτούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι μνημονιακοί περιορισμοί που αφορούν το προσωπικό και δημιουργούν στρεβλώσεις. Αυτοί οι περιορισμοί αφορούν κυρίως την εισαγωγή περισσότερων στις σχολές υπαξιωματικών, αλλά και την αργότερη εξέλιξή τους, ώστε να παραμένουν στα πλοία.

Εχοντας κατά νου όλες τις παραπάνω πολύ σοβαρές ανάγκες, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν ισχυρές αμφιβολίες εάν ο συνδικαλισμός, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί εντός του στρατεύματος, επιταχύνει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση ή λειτουργεί ως τροχοπέδη. Και καταλήγουν, τονίζοντας ότι όντως η χώρα εξέρχεται από πολυετή κρίση, ωστόσο πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Και αυτές οι προτεραιότητες δεν μπορεί να μην περιλαμβάνουν την άμυνα της χώρας, υπογραμμίζουν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές.

 

Βασίλης Νέδος

Πηγή: kathimerini.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Σχόλια

 1. Π&Δ

  Μόνη σοβαρή αξιόπιστη και βιώσιμη λύση για το ΠΝ και την μακρά παράδοση του είναι η μαζική αγορά των Littoral Combat Ship (LCS) της κορυφαίας εταιρίας αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο της Lockheed Martin

  Απάντηση
 2. As

  Σέβομαι τον κύριο Νέδο και θα προσπαθήσω να μην τον αδικήσω καθώς σαφέστατα οι πηγές του τον εκθέτουν και ξεκινώ ανάποδα .
  Φταίνε οι κακοί συνδικαλιστές πού σπέρνουν δεμονια και ξυπνούν τους πλίβιους δεν φταίει ο νεποτισμός το μέσον τα σκουριασμένα μυαλά κάποιων που αφού πάνε με μέσον στο εξωτερικό γυρίζουν στην χώρα μας και θυμούνται ότι τους συμφέρει.Σιγουρα φταίνε αυτοί γιατί σίγουρα δεν έχουμε δέκα χρόνια να πάρουμε ΕΠΟΠ και σίγουρα αν οι Σμυν μείνουν 30 χρόνια υπαξιωματικοί τα 70 άτομα της εκάστης Σειράς των τελευταίων ετών θα λυθεί το πρόβλημα τής επάνδρωσης?
  Επάνδρωση Ω λάθος ξέχασα η οι πηγές μπορεί να μην το πρόσεξαν έχουμε γυναίκες στο ναυτικό τα τελευταία χρόνια άρα προτείνω για την στελέχωση πιο σωστά δύο λύσης η να μην ξαναπάρουμε γυναίκες η να μην τεκνοποιήσουν όσο υπηρετούν δηλαδή δια παντός!
  Σοβαρά τώρα το ΠΝ πριν 20 χρόνια επάνδρωνε πλοία των 300 ατόμων οι προσλήψεις όμως ήταν συνεχής ητε από Σμυν ητε από Εμθ και η διαφορά στην εξέλιξη των δε Σμυν είναι δύο λιγότερα χρόνια ως Ανθυπασπιστές και το ότι οι Εμθ θα γίνουν στα 30 χρόνια Σημαιοφόροι άρα οποία η λύση?
  Μήπως κάποιοι πρέπει να βγουν και να πουν ότι δεν χρειάζεται απλά αναπλήρωση αλλά επαύξηση του προσωπικού και το επιπλέον κόστος ας το περάσουμε στους πλίβιους είναι βολικοί αυτοί.
  Όσο για τα υπόλοιπα πράγματα που ακούγονται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας απλά μακάρι !

  Απάντηση
 3. SAS

  Λογικά τα βλέπω, μόνο οι FTI δεν κολλάνε με τον κονσεπτ, πως θα γίνει αντικατάσταση 1:1 που θέλει το ΠΝ με τέτοιο κόστος;

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Μαλλον δεν θα γίνει, εφόσον ακόμα και την απλή έκδοση FTI να ζητούσαν θα χρειάζονταν 750 εκατ. € ανά μονάδα.

   Για τα αμερικάνικα πλοία ούτε συζήτηση, αφού η απλή έκδοση δεν ενθουσίασε ούτε μια ακτοφυλακή(η οποία προτίμησε άλλα σκάφη).

   Επομένως θα πρέπει να ψάξουν ισώς και εκείνα που συμφώνησαν οι Αιγύπτιοι και αγόρασαν οι Αλγερινοί, που έρχονται πιο οικονομικά(σύμφωνα με τς ανακοινώσεις).

   Απάντηση
  • Ασβος

   Να κοιτας ισχυ πυρος. Μια S φερει 8 NSSM & 8 Harpoon. H MEKO αντιθετα 16 NSSM και με μικρη τροποποιηση 12 Harpoon. Αρα καθε ΜΕΚΟ μπορει να αντικατασταση -σε ισχυ πυρος- 2 S.
   Οποτε ΜΕΚΟ—-> αντικατασταση S (γενικων καθηκοντων)
   Belhara——> αντικατασταση ΜΕΚΟ (aaw)

   Απάντηση
   • SAS

    Οι οροφές ειναι οροφές πάντως και εφόσον το ΠΝ το ζητάει για να κάνει την δουλειά του, πρέπει να προσαρμοστούμε, συνεπώς κάτω από 12-13 πλοία δεν πάει… και δεν είναι μόνο το κομμάτι AAW ειναι ανάγκη να καλυφθούν ένα σορό υποχρεώσεις.

 4. SZEF

  Θεωρουν δλδ εκει στο Ναυτικο πως 6 209 των ’70ties θα ειναι το ιδιο αξιομαχα απεναντι στα αναβαθμισμενα 209 του ’90 ή αντιστοιχα οι S του ’80 με τις αναβαθμισμενες ΜΕΚΟ τους με 3d radar & 64 essm. Οκ πασο.
  Περι προσωπικου: Πρεπει να αποφασισουν τι θελουν να κανουν. Θελουν υπαξ; ας παρουν υπαξ. Αυτο το ολιγον υπαξ και ολιγον αξ δεν το καταλαβαινω. Αξιοποιηση των αξ απο ΣΜΥΝ. Εχουν φαει τα πλοια με το κουταλι (οπως και οι ΕΜΘ). Δλδ ξερει περισσοτερα πανω στη λειτουργια του ΚΠΜ ενας υποπλοιαρχος ΣΝΔ απο εναν σημαιοφορο ΣΜΥΝ που 20 χρονια κανει αυτη τη δουλεια; Ή ενας υποπλοιαρχος μηχανικος απο ΣΝΔ ξερει παραπανω απο εναν σημαιοφορο ΣΜΥΝ μηχανικο; Αυτη τη στιγμη υπαρχει 1 αξ για καθε 2 υπαξ στο πν. Καταλαβαινω πως δεν θελουν να κλεισουν τη ΣΝΔ για λογους δικους τους, αλλα μεχρι να ομαλοποιηθει η πυραμιδα της διοικησης να δεχεται κοσμο ανα 4 ετη οπως οι σχολες τις αστυνομιας. Σε λιγο δεν θα υπαρχουν κελευστες στα καραβια.

  Απάντηση
 5. tsimuha

  «Οι οροφές ειναι οροφές πάντως και εφόσον το ΠΝ το ζητάει για να κάνει την δουλειά του, πρέπει να προσαρμοστούμε, συνεπώς κάτω από 12-13 πλοία δεν πάει… »

  Οταν δεν εχεις λεφτα ετσι ωραια προσαρμοζεσαι και σε 4-5-6…….

  Απάντηση
   • Ασβος

    Τελειο, θα παιζει και επιδοτηση απο ευρω-κονδυλια για ναυπηγησεις 🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: