Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου στη Ξάνθη.

Ο Αρχηγός, παρακολούθησε τον Διαγωνισμό μεταξύ Πληρωμάτων Αρμάτων τύπου Leopard 1A5, όπου συμμετείχε προσωπικό από Μονάδες Τεθωρακισμένων (Επιλαρχίες) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ).

Ο διαγωνισμός αποτελεί αξιολόγηση των πληρωμάτων σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμες δοκιμασίες, εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων μάχης. Το 2019 είναι το δεύτερο κατά σειρά έτος που διεξάγεται ο διαγωνισμός, καθώς το Γενικό Επιτελείο Στρατού επιδιώκει να τον καθιερώσει ως θεσμό επιβράβευσης, ανάμεσα στο προσωπικό που στελεχώνει το Όπλο των Τεθωρακισμένων.

Ο Αρχηγός απένειμε τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες και συνεχάρη το πλήρωμα της 7ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (7η ΕΜΑ), που με τη δεξιότητα και την εξαιρετική επίδοση του, κατέλαβε την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη του διαγωνισμού.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν πληρώματα από συνολικά πέντε ουλαμούς αρμάτων μάχης Leopard 1A5 από τις ακόλουθες Ταξιαρχίες:

  • XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «1º Σύνταγμα Ιππικού Φλώρινα,»
  • 50η Ανεξάρτητη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Άψος,»
  • 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος,»
  • Μικτός ουλαμός από την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σύνταγμα Κυδωνιών» και την 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Απόσπασμα Συνταγματάρχου Διαλέτη,»
  • Μικτός ουλαμός της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού «Τομορίτσα» και της Τακτικής Διοίκησης του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού «Δράμα».

Στον φετινό διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων μάχης Leopard 1A5 το επίπεδο των αρματιστών ήταν υψηλό και όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Τα πληρώματα διαγωνίστηκαν με ενθουσιασμό και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Σε αντίθεση με τον περσινό και πρωτο διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν Leopard 1A5, Leopard 2A4 και Leopard 2HEL, η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με άρματα μάχης Leopard 1A5. Φέτος, αποφασίστηκε η διενέργεια διαφορετικών διαγωνισμών ανά τύπο άρματος, έτσι αρχής γενομένης απο φέτος, ο διαγωνισμός του 2020 θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με άρματα μάχης Leopard 2. Υπάρχει η σκέψη για τη διοργάνωση διαγωνισμού που θα συμμετέχουν αποκλειστικά Επιλαρχίες Αναγνώρισης (ΕΑΝ) με δοκιμασίες στους όλμους, τα αντιαρματικά, τις αναγνωριστικές επιχειρήσεις κ.α.

Ο διαγωνισμός των αρμάτων απέκτησε μια μοναδική δυναμική ανάμεσα στα χαμηλόβαθμα στελέχη που συμμετέχουν με ενθουσιασμό. Επιδίωξη όλων των στελεχών ειναι η απόκτηση της μοναδικής εμπειρίας από τις δοκιμασίες του διαγωνισμού. Δημιουργείται μια δυναμική η οποία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την πιο ρεαλιστική εκπαίδευση των αρματιστών στις τακτικές επιχειρήσεις σε επίπεδο ουλαμού.

Ευχόμαστε οι διαγωνισμοί να θεσμοθετηθούν και στα υπόλοιπα όπλα του Στρατού Ξηράς και ειδικά στο Πυροβολικό. Το Πεζικό έχει αρχίσει το δικό του διαγωνισμό ο οποίος πέρυσι υλοποιήθηκε για πρώτη φορά. Περιμένουμε για την φετινή διοργάνωση του Πεζικού με ενδιαφέρον.

Είμαστε περήφανοι για τα πληρώματα και όσους ενεπλάκησαν στη διοργάνωση του διαγωνισμού και ευχόμαστε του χρόνου ο Ελληνικός Στρατός να συμμετέχει στον νατοϊκό διαγωνισμό αρμάτων «Ισχυρή Ευρώπη» στο πεδίο εκπαίδευσης Γκράφενβερ, στην Γερμανία.

Συγχαρητήρια στους αρματιστές της 7ης ΕΜΑ.

Ευχόμαστε στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους που δεν μπόρεσαν να νικήσουν φέτος, του χρόνου να ειναι νικητές. Αυτό που μετραει σε αυτούς τους διαγωνισμούς ειναι η προετοιμασία και η συμμετοχή.

Αρέσει σε %d bloggers: