Η παραγωγή των πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος S-500 ξεκίνησε στην Ρωσία. Τα συστήματα αυτά σύντομα θα εισέλθουν σε ενεργό υπηρεσία με τον ρωσικό Στρατό, όπως δήλωσε την Κυριακή, 30 Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας, Σεργκέι Χεμεζοφ.

“Ειναι υπό εξέλιξη τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα. Οπότε αφού πουλήσαμε τα συστήματα S-400, αυτήν την στιγμή αρχίσαμε να κατασκευάζουμε τα συστήματα S-500. Αυτά τα συστήματα ειναι πιο εξελιγμένα. Αυτήν την στιγμή προτιμώ να μην μιλήσω για αυτά, δεν ειναι ακόμα σε υπηρεσία. Πιστεύω όμως οτι σύντομα θα εισέλθουν σε ενεργό υπηρεσία”, δήλωσε σε συνέντευξη στην εκπομπή «Χαρακτήρες» Ντεισιβουγουσιγιε Λίτσα (Действующие лица) με την Ναϊλγια Ακσέρζαντέ του τηλεοπτικού σταθμού Ροσίγια 1.

Όταν ερωτήθηκε πότε, αυτά τα σύγχρονα τελευταίας τεχνολογίας πυραυλικά συστήματα, θα εισέλθουν σε ενεργό υπηρεσία, δήλωσε “όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές τους”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το βεληνεκές των συστημάτων S-500 θα ειναι μεγαλύτερο από αυτό των συστημάτων S-400.

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι, μετά από σειρά πετυχημένων δοκιμών, τα αντιπυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος θα παραδοθούν στα στρατεύματα νωρίτερα απ’οτι αρχικώς είχε προγραμματιστεί. Τα στρατεύματα αναμένεται να παραλάβουν τα συστήματα τα επόμενα χρόνια.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σαργκέϊ Σόϊγκου δήλωσε οτι οι παραλαβές των αντιπυραυλικών συστημάτων επιφάνειας-αέρος S-500 από τα στρατεύματα θα αρχίσουν εντός του 2020. Οι S-500 δημιουργήθηκαν με την προοπτική οτι θα ειναι επιχειρησιακοί για τα επόμενα 25 χρόνια. Δυτικές εφημερίδες και περιοδικά επεσήμαναν οτι το νέο ρωσικό αντιπυραυλικό-αντιαεροπορικό σύστημα είχε καταφέρει να προσβάλει στόχους σε απόσταση 481,2 χιλιομέτρων, η οποία ειναι 80 χλμ μεγαλύτερη απο οπουδήποτε άλλο αντιαεροπορικό σύστημα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: