Η Ρωσία ολοκλήρωσε την παράδοση των 64 κύριων αρμάτων μάχης (MBT) T-90S/SK στο Βιετνάμ, όπως επιβεβαίωσε στο Jane’s την 28η Μαρτίου η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής και Στρατιωτικής Συνεργασίας (FSVTS).

Στρατιωτική-διπλωματική πηγή δήλωσε “η πολύπλευρη σύμβαση” που υπογράφτηκε το 2016 για την προμήθεια MBT “ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα”.

“Ολα τα οικονομικά ζητήματα σχετικά με τη σύμβαση έχουν επιλυθεί, και οι βιετναμέζοι αρματιστές και ειδικοί τεχνικοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί,” πρόσθεσε η πηγή.

Εκπρόσωπος του Βιετναμέζικου Λαϊκού Στρατού (VPA) δήλωσε στο Jane’s οτι τα MBT μεταφερθήκαν σε δύο μεγάλες παρτίδες, η καθεμία να ανέρχεται σε “όχι λιγότερες από 30 πλατφόρμες”.

“Η πρώτη παρτίδα παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η δεύτερη έφτασε στο Βιετνάμ στα τέλη Φεβρουαρίου,” δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας οτι ο VPA παρέλαβε τα MBT εξοπλισμένα με θωράκιση ERA Kontakt-5 και σύστημα αντιμέτρων πυραύλων τοποθετημένο πάνω στον πύργο.

“Τα οχήματα θα αντικαταστήσουν τα παλιά κινεζικά άρματα Type 59 και σοβιετικά T-54 που δεν αναβαθμίστηκαν,” δήλωσε, υπενθυμίζοντας οτι ο VPA έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί τα νέα οχήματα.

Τον Ιούλιο του 2017 το βιετναμέζικο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επιβεβαίωσε οτι το Ανόι παρήγγειλε 64 άρματα μάχης T-90S, συμπεριλαμβανομένου ενός απροσδιόριστου αριθμού εκδόσεων T-90SK, επισημαίνοντας ότι η αγορά θα χρηματοδοτηθεί με πίστωση που θα χορηγηθεί από την Μόσχα.

Το T-90S ειναι το βασικό εξαγωγικό μοντέλο, ενω το “K” είναι το διακριτικό των διοικητικών εκδόσεων.

Dmitry Fediushko

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: