Η μαζική παραγωγή αναβαθμισμένων κύριων αρμάτων μάχης (MBT) Τ-90Μ και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-2M με την συλλογή μάχης Berezhok θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, όπως δήλωσε, την 25η Νοεμβρίου 2019, ο Αρχηγός Στρατού Στρατηγός Όλεγκ Σαλιούκοφ σε συνέντευξη στην εφημερίδα του υπουργείου άμυνας “Κόκκινο Αστέρι” (Κράσναγια Ζβέζντα – Красная звезда).

“Υπάρχουν εργοστάσια που σύντομα ολοκληρώνουν τις κρατικές δοκιμές των εξελιγμένων αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων μοντέλων και ξεκινούν τις μαζικές παραδόσεις του νέου άρματος T-90M και του αναβαθμισμένου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (BMP-2M) με την συλλογή μάχης Bereshok”, είπε ο Αρχηγός Στρατού.

Ως το κύριο χαρακτηριστικό, η νέα συλλογή μάχης Berezhok είναι εξοπλισμένη με το σύστημα αντιαρματικού πυραύλου Kornet και εχει φορτίο πυρομαχικών οχτώ πυραύλων, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι άμεσα έτοιμοι για εκτόξευση. Επιπρόσθετα στο αυτόματο πυροβόλο των 30 χλστ, η συλλογή μάχης είναι επίσης οπλισμένη με έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων, δήλωσε ο Σαλιούκοφ.

Οι κρατικές δοκιμές των τελευταίων δύο 6Χ6 και 4Χ4 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Taifun-K εξοπλισμένων με τηλεχειριζόμενη μονάδα μάχης έχουν ολοκληρωθεί θετικά εντός του 2019, δηλωσε ο Στρατηγός.

Πακέτο αναβάθμισης «Berezhok» για ΤΟΜΑ BMP-2

Η γνωστή ρωσική βιομηχανία ΚΒΡ της Τούλα προσφέρει το σύνολο αναβάθμισης οπλισμού ΤΟΜΑ για οχήματα BMP-2 με την ονομασία B05YA01 «Berezhok».

To σύνολο εφαρμόζεται στον πύργο δύο ατόμων του BMP-2, διατηρώντας το πυροβόλο 2Α42 των 30mm και το ομοαξονικό PKTM των 7,62mm προσθέτοντας 4 Α/Τ πυραύλους 9M133 «Kornet» σε διπλούς εκτοξευτές εκατέρωθεν του πύργου και το πολυβομβιδοβόλο AG-30 των 30mm στην οροφή για προσβολές πεζικού σε δεσπόζοντα σημεία (κτίρια, λόφους). Επίσης, αντικαθιστά τις διόπτρες σκόπευσης/πορείας με τις νέες ημέρας/νυκτός που χρησιμοποιεί το νεώτερο αερομεταφερόμενο ΤΟΜΑ BMD-4.

©Vitaly Kuzmin | Ρωσικό BMP-2M στην έκθεση Army-2018

Ο αναβαθμισμένος πύργος έχει βάρος 2850-3250 kg και προσφέρει τρεις φονικές ζώνες πυρός γύρω από το όχημα:

– 8,000 μέτρων Με εμπλοκή των πυραύλων (κεφαλές Υψηλής Εκρηκτικότητος/Αντιαρματική με επάλληλη γόμωση διατρητικότητος 1,000-1,100 mm είτε θερμοβαρική με εκρηκτικότητα αντίστοιχης 8kg TNT)
– 4,000-2,000 μέτρων με χρήση του πυροβόλου των 30mm (αποτελεσματικό στα 4 χλμ. με βλήματα θραυσματογενή εναντίον προσωπικού και στα 2,000 με βλήματα διατρητικά εναντίον θωρακισμένων στόχων).
– 1,500-500 μέτρων με στοχευμένη χρήση του AG-30 και σε μικρότερη με χρήση του πολυβόλου.

Το σύστημα έχει ήδη εξαχθεί στην Αλγερία που διαθέτει 760 BMP-2M και προτείνεται για αναβάθμιση στην Ινδία και άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας.

Αρέσει σε %d bloggers: