Μέχρι τώρα, ένα από τα παραδοσιακά προβλήματα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων ραντάρ ήταν η τρωτότητα τους στις επιθέσεις, καθώς τα σήματα που εξέπεμπαν για τον εντοπισμό των εχθρικών αεροπλάνων εντοπίζονταν με ευκολία από αυτά τα αεροσκάφη, προδίδοντας τη φυσική θέση των ραντάρ.

Μηχανικοί της ρωσικής αμυντικής εταιρείας OKB Planeta εξέλιξαν και δοκιμάσαν ένα νέο σύστημα παθητικού ραντάρ αόρατο στα επανδρωμένα και ανεπάνδρωτα αεροπλάνα, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της εταιρείας, Αλεξάντερ Πετρόφ.

Το σύστημα με την ονομασία Tropa (ρωσικά για το “Μονοπάτι” ή “Ίχνος”) λειτουργεί χωρίς αναμεταδότη και μπορεί να δεχθεί σήματα από τα πλησίον ευρισκόμενα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών υποδομών.

“Η ιδέα ειναι απλή – χρησιμοποιείς τις ανακλάσεις από τους πύργους τηλεοπτικής αναμετάδοσης και επικοινωνίων κινητής τηλεφωνίας”, εξήγησε ο Πετρόφ. “Με άλλα λόγια το ραντάρ λειτουργεί μόνο με τη λήψη, και το ίδιο δεν μεταδίδει τίποτα, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να εντοπιστεί ή ακουστεί”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σύστημα εχει ήδη δοκιμαστεί εντοπίζοντας με επιτυχία τα σήματα που εξέπεμπε ένα αεροπλάνο στην Τβερ, μια ρωσική πόλη περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, με την βοήθεια των πύργων επικοινωνίας της περιοχής.

“Υπάρχει ενδιαφέρον από πιθανούς πελάτες», δήλωσε ο Πετρόφ, επισημαίνοντας οτι μαζί με τις Δυνάμεις Ασφαλείας και τον Στρατό, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύστημα και πιθανοί ιδιώτες αγοραστές που δεν θέλουν να «παρακολουθούνται από ντροουνς».

Η OKB Planeta ειναι μια θυγατρική της RTI Systems, ενας απ’ τους μεγαλύτερους ρωσικούς αμυντικούς εργολάβους. Η RTI ειναι τμημα της AFK Sistema, μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου.

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες, το Δυτικό στρατιωτικό δόγμα επιχειρήσεων κατά χωρών όπως η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και η Λιβύη, πριν την περαιτέρω διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, απαιτούσε την εξάλειψη των υποδομών στρατιωτικών ραντάρ, με αυτήν την ενεργεία καθιστούσε τα συστήματα αεράμυνας «τυφλά» και υποκείμενα της σχετικά ασφαλούς καταστροφής τους απο τα αεροπλάνα της επιτιθέμενης δύναμης και προσέφερε στην επιτιθέμενη πλευρά απόλυτη αεροπορική υπεροχή. Αν ενα σύστημα όπως το Tropa μπορέσει να βελτιωθεί, παραχθεί και προσφερθεί για εξαγωγή, θα μπορουσε να αντιστρέψει τους ρόλους μεταξύ των τεχνολογικά ανεπτυγμένων με τεχνικά, αριθμητικά και οικονομικά πλεονεκτήματα Στρατών και των φτωχότερων χωρών που δεν μπορουν να υποστηρίξουν οικονομικά τα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα των πολυστρωματικών αμυνών.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το SputnikNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: