Το ρωσικό Ναυτικό δοκίμασε ένα νέο σύστημα ελέγχου που διαθέτει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Αεροπορικές, επίγειες και ναυτικές δυνάμεις ήταν για πρώτη φορά συνδεδεμένες σε πλέγμα πληροφοριών κατά τη διάρκεια άσκησης ετοιμότητας στην Κασπία Θάλασσα, όπως μετέδωσε η ρωσική εφημερίδα Ισβέστια.

Τα δεδομένα στόχων εισήχθησαν στο σύστημα, σε πραγματικό χρόνο, για τη διοίκηση ώστε να επιλέξει το όπλο για την προσβολή των στόχων. Για παράδειγμα, προσομοιωμένες εχθρικές θέσεις που εντοπίστηκαν από τους Πεζοναύτες προσβλήθηκαν από ναυτικούς πυραύλους κρουζ Kalibr και Yakhont. Η άσκηση ετοιμότητας περιελάμβανε περίπου τρεις δωδεκάδες πλοία και κοντά 1,5 χιλιάδες άνδρες του στολίσκου Κασπίας.

Η άσκηση έλεγχου ετοιμότητας περιελάμβανε 35 πλοία του Στόλου, συμπεριλαμβανομένων της φυλακίδας Tatarstan, των κορβετών (μικρά πλοία πυροβόλων και πυραύλων) Astrakhan, Grad Sviyazhsk, Uglich, Volgodonsk, Makhachkala, όπως επίσης και ναρκοθηρευτικά, κορβέτες και πλοία εφοδιασμού. Περισσότεροι από 1500 Ναΐτες , συμπεριλαμβανομένων Πεζοναυτών, επιχείρησαν στην στεριά. Ο έλεγχος ετοιμότητας είχε ως στόχο τη αξιολόγηση της ετοιμότητας και την εξασφάλιση της ασφάλειας στην κεντρική Ασία όπου υπάρχουν μεγάλες τρομοκρατικές απειλές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας στην εφημερίδα.

Για πρώτη φορά, μονάδες επιφανείας του στολίσκου Κασπίας και επίγειες δυνάμεις συμμετείχαν μαζί σε ένα πολυ-πλεγματικό σύστημα μάχης αναγνώρισης-επίθεσης. Η δύναμη του στολίσκου Κασπίας περιελάμβανε πολεμικά πλοία, πυροβόλα και ρουκέτες πυροβολικού και αεροπορικές δυνάμεις. Επίσης, Πεζοναύτες και ντρόουνς συμμετείχαν στην αναγνωριστική δύναμη. Η αποστολή τους ήταν ο προσδιορισμός και κατάδειξη των συντεταγμένων των στόχων.

Οι πληροφορίες μεταβιβάστηκαν στο σταθμό διοίκησης και αναλύθηκαν απο το αυτόματο σύστημα όπλων και ελέγχου με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρείχαν στους διοικητές προτάσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την επιλογή των όπλων για την προσβολή των συγκεντρώσεων συστημάτων και στρατευμάτων.

Με σκοπό την παροχή της μεγίστης αντικειμενικής τακτικής εικόνας του θεάτρου επιχειρήσεων, το σύστημα συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε πληροφορίες από βίντεο-κάμερες και ραντάρ, μονάδες επιφανείας, αεροπορικές δυνάμεις και ντρόουνς, όπως επίσης και απο τους Πεζοναύτες. Αποφασίστηκε να εκτελεστεί η βολή από μικρά πολεμικά πλοία με πυραύλους Kalibr και Yakhont. Η διοίκηση έλεγχε τις βολές με την χρήση ντρόουνς.

Υπήρχαν και ηλεκτρονικοί εκτοξευτές πυραύλων, αλλά στην άσκηση δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα του πολυ-πλεγματικού συστήματος αναγνώρισης-επίθεσης.

Ο χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στον εντοπισμό και την καταστροφή των στόχων δεν γνωστοποιήθηκε. Ωστόσο, κατά τις ασκήσεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στα νότια Ουράλια δεν ξεπέρασε τα 3-4 λεπτά. Τότε δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας. Ο προσομοιωμένος αντίπαλος προσβλήθηκε με όλμους, πυροβόλα και ρουκέτες πυροβολικού, εκτοξευτές φωτιάς TOS-1A Solntsepek, βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24 και ελικόπτερα παροχής πυρών υποστήριξης.

“Το νέο υλικό μειώνει δραστικά τον κύκλο διοίκησης των στρατιωτών. Ο εντοπισμός του αντιπάλου, η λήψη απόφασης και η καταστροφή πραγματοποιούνται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η επιχειρησιακή πολεμική ένταση παρέχει πρωτοβουλίες στο πεδίο μάχης και την θάλασσα”, δήλωσε ο αναλυτής Βίκτωρ Μουρακχοβσκι στην Ισβέστια.

Πρόσφατα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτόματου ελέγχου αεράμυνας αναπτύχθηκε στην Κριμαία. Περιλαμβάνει τον ελέγχο πυρός των μονάδων αντιαεροπορικών πυραύλων, τμήματος ραδιοεξοπλισμού, τον Στόλο Μαύρης Θάλασσας και τις αεράμυνες του, την Αεροπορία, όπως επίσης και τις μονάδες αεράμυνας του μηχανοκίνητου πεζικού. Όλοι οι σχηματισμοί της Αεροπορίας και οι άλλες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην χερσόνησο είναι πλήρως εξοπλισμένες με τα τελευταία όπλα, συμπεριλαμβανομένων S-400 Triumph και πυροβόλα/πυραύλους Pantsir-S, γράφει η Ισβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: