Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποφάσισε να μην αγοράσει το νέας γενιάς ρωσικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή (ΕΣ), Tochnost.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο topwar.ru, το τυφέκιο ΕΣ Tochnost, που βασίζεται στο μοντέλο Orsis T-5000, δεν θα εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία και δεν θα αποκτηθεί από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το υπουργείο άμυνας μελετάει την αντικατάσταση όλων των απρόσφορων ξένων εξαρτημάτων. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο άμυνας ανακοινωσε οτι το τυφέκιο ΕΣ που θα κατασκευαστεί για τον Στρατό θα πρέπει να διαθέτει μόνο εγχώρια εξαρτήματα.

Το ιστολόγιο The Firearm Blog μετέδωσε ότι η βασική έκδοση του T-5000 ειναι ένα τυφέκιο κινητού ουραίου (bolt-action). Διαθέτει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αναμένει κανείς από ένα όπλο στρατιωτικής χρήσης σαν αυτό. Έχει ράγα Picatinny, ρυθμιζόμενο cheek rest και butt pad, αναδιπλούμενο κοντάκιο, ενσωματωμένο μονόποδο και τρεις θέσεις ασφάλισης. Ο κορμός του όπλου ειναι κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου και η πλειονότητα των υπολοίπων μεταλλικών τμημάτων ειναι ανοξείδωτα.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το T-5000 έχει σχεδιαστεί για την εμπλοκή στόχων ημέρα και νύχτα σε όλες τις συνθήκες. Το δραστικό βεληνεκές του ειναι 1650 μέτρα και η ακρίβεια μεταξύ 0,3 με 0,5 MOA (110 χλστ από τα 800 μ.). Το βάρος του όπλου ειναι 6,1 με 6,5 κιλά, ανάλογα με την έκδοση.

Το τυφέκιο ΕΣ Tochnost ειναι κατασκευασμένο με μέταλλα και στοιχεία από Γερμανία και Αυστρία.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ρωσικού Κεντρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Κατασκευής Μηχανημάτων Ακρίβειας (TsNIITochMash), Ντμίτρι Σεμιζόρωφ, το 2017, δήλωσε ότι το υπουργείο άμυνας είχε αυστηρούς όρους σχετικά με την ολοσχερή απουσία ξενών εξαρτημάτων. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε οτι μέχρι το 2020 το σύμπλεγμα Tochnost θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Στρατού και θα υιοθετηθεί απο τους ΕΣ του Στρατού.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: