Απόπειρα να καθησυχάσει τους πολίτες ότι μοναδικός στόχος του είναι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης επιχειρεί ο στρατός του Σουδάν μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Σουδάν διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα πολιτική κυβέρνηση και ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια ή πολύ λιγότερο αν μπορεί να αποφευχθεί το χάος.

Το στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα εκδώσει τον Ομαρ αλ Μπασίρ σε άλλη χώρα, για να δικαστεί για γενοκτονία και για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με την απαγγελία κατηγοριών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά είναι πιθανόν ότι θα προσαχθεί σε δίκη στο Σουδάν.

Ο επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του στρατιωτικού συμβουλίου, ο στρατηγός Ομαρ Ζάιν αλ-Αμπίντιν δεσμεύθηκε ότι το στρατιωτικό συμβούλιο δεν θα αναμειχθεί στην πολιτική διακυβέρνηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συμβουλίου.

Ο Ομαρ αλ Μπασίρ, ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες στον κόσμο, ανετράπη χθες και βρίσκεται υπό κράτηση, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία.

Η ανατροπή του ήταν αποτέλεσμα αναταραχών, ο οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο με αφορμή την αύξηση του κόστους ζωής. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις.

O υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε από επικεφαλής του μεταβατικού συμβουλίου

Ο υπουργός Άμυνας του Σουδάν Μοχάμεντ Αχμεντ Αουάντ Ιμπν Αουφ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την παραίτησή του από επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μια μέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον επί 30 χρόνια πρόεδρο της χώρας Όμαρ αλ Μπασίρ.

Ο αντιστράτηγος Αμπντέλ Φάταζ Αμπντελραχμάν Μπουρχάν θα τεθεί επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου δήλωσε ο Αουφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση.

Πηγή: naftemporiki.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: