Την Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019, το The Telegraph μετέδωσε ότι η Σουηδία θα ειναι η πρώτη χώρα εταίρος στο βρετανικό πρόγραμμα Tempest για τη δημιουργία του μαχητικού αεριωθούμενου επόμενης γενιάς.

“Το πρόγραμμα Team Tempest της Βρετανίας για τη δημιουργία του νέου μαχητικού αεριωθούμενου προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά στο βρεθεί στον αέρα με την Σουηδία να ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι υπέγραψε ως ο πρώτος διεθνής συνεταίρος του έργου”, σύμφωνα με το The Telegraph.

Το μελλοντικό αεροπορικό μαχητικό σύστημα, με την ονομασία Tempest, ειναι ένα κοινό πρόγραμμα των βρετανικών αεροδιαστημικών εταιρειών BAE Systems Plc, Rolls Royce Holdings Plc, MBDA UK Ltd και την αγγλο-ιταλική εταιρεία Leonardo SpA.

Το πρόγραμμα Tempest αποσκοπεί να αξιοποιήσει και εξελίξει τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι σημαντικές για την ικανότητα του Μελλοντικού Αεροπορικού Συστήματος Μάχης (NextGen) και να διατηρήσει τη θέση του Ην. Βασιλείου ως τον παγκόσμιου επιπέδου ανταγωνιστικός ηγέτη μέσα από την κατανόηση των μελλοντικών σχεδίων, τεχνολογιών και δυνατοτήτων.

Το μελλοντικό μαχητικό αεροπορικό σύστημα πρέπει να έχει την ικανότητα επιβίωσης στα πιο δύσκολα επιχειρησιακά περιβάλλοντα που σημαίνει οτι τα φορτίο-αυτονομία, ταχύτητα και  ικανότητα ελιγμών θα ειναι καθοριστικά στοιχεία. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως αναμένουν ότι το σύστημα θα εξοπλιστεί με φάσμα αισθητήρων συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων ραδιοσυχνοτήτων, ενεργούς και παθητικούς ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και βελτιωμένα ηλεκτρονικά μέσα υποστήριξης για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των απειλών.

Το σύστημα πιθανόν να επιχειρεί με κινητικά και μη κινητικά όπλα. Η ενσωμάτωση Όπλων Κατευθυνόμενης Ενέργειας (λειζερ) για την προστασία και την χρήση εντός οπτικού πεδίου ειναι επίσης πολύ πιθανή. Η ικανότητα να εξαπολύει και διαχειρίζεται αεροπορικά “σμήνη” ανεπάνδρωτων αεροπορικών οχημάτων (UAV) μέσα απο έναν ευέλικτη αποθηκη που επιτρέπει στο σύστημα να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα περιβάλλοντα άρνησης πρόσβασης στην περιοχή (Anti-Access Area Denial).

Οι Αεροπορίες του μέλλοντος θα απαιτούν ένα σύστημα μαχητικού που ειναι ιδιαιτέρα ευέλικτο και θα μπορεί να εφαρμοσθή σε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι χειριστές θα έχουν την ικανότητα να προσαρμόσουν ταχέως το σύστημα για να εκτελεί νέες λειτουργίες ή να μεταβάλλει τις επιδόσεις του.

Σύμφωνα με το The Telegraph, το επόμενης γενιάς αεριωθούμενο -το οποίο αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2035- αποσκοπεί στην διατήρηση της Βρετανίας ως παγκόσμια δύναμη στα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: