Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε για πέντε αεροσκάφη Boeing E-7 AEW&C αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) για $1,98 δισεκατομμύρια, όπως ανακοινωσε την 22α Μαρτίου το υπουργείο άμυνας της χώρας.

Τα αεροσκάφη E-7 (επίσης γνωστά ως E-737) κατασκευάζονται για να αντικαταστήσουν τα έξι αεροσκάφη Boeing E-3D Sentry AEW1 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) που έχουν μείνει πίσω στην αναβάθμιση Block 40/50 της Πολεμικής Αεροπορίας ΗΠΑ (USAF) και γίνονται όλο και περισσότερο ακατάλληλα για επιχειρήσεις.

Ενώ το υπουργείο άμυνας δεν αποκάλυψε πότε ακριβώς θα γίνουν οι παραδόσεις, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Όταν φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα E-7 πιθανόν να ενταχθούν στην υπόλοιπη δύναμη πληροφοριών, επιτήρησης, πρόσκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR) της RAF στο Ουάντινγκτον στο Λινκολνσάιρ.

Το E-7, που βασίζεται στο πολιτικό επιβατικό 737, το οποίο αποτελεί επίσης τη βάση για το αεροσκάφος ναυτικών πολλαπλών αποστολών P-8A Poseidon που η RAF θα αρχίσει να παραλαμβάνει αργότερα αυτό το έτος, ειναι ήδη σε υπηρεσία με την Αυστραλία ως το Wedgetail (εξι), την Νότια Κορέα ως το Peace Eye (τέσσερα) και την Τουρκία ως το Peace Eagle (τέσσερα). Το υπουργείο άμυνας δεν αποκάλυψε την ονομασία που ίσως λάβει το αεροσκάφος στην υπηρεσία του Ην. Βασιλείου.

Σε αντίθεση με το ραντάρ μηχανικής σάρωσης του E-3D Sentry, το E-737 AEW&C ειναι κατασκευασμένο γύρω από το ραντάρ πολλαπλών ρόλων ηλεκτρονικής σάρωσης (MESA) που παρέχει κάλυψη 360º σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 322 χιλιόμετρα για τους εναέριους στόχους και 241 χλμ για τις επαφές μεγέθους περιπολικού σκάφους (αυτά τα βεληνεκή μπορουν να αυξηθούν σημαντικά αν η ισχύς του ραντάρ συγκεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αντί για την προσαρμογή στο γενικό “σκούπισμα”). Το Northrop Grumman MESA παρέχει στο E-7 περιοχή κάλυψης 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (km²) με το αεροσκάφος να διαθέτει αυτονομία 10 ωρών.

Gareth Jennings

Αποδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: