Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Τουρκμενιστάν επανεξοπλίζονται με τυφέκια εφόδου ARX160A1/A2 των 5,56 χλστ, που κατασκευάζονται από την ιταλική εταιρεία Beretta, και αραβίδες της οικογενείας Tavor των 5,56 χλστ, που παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία Israel Weapon Industries (IWI), σύμφωνα με φωτογραφίες που αποδεσμεύτηκαν από το περιοδικό Milli Goşun, το επίσημο ενημερωτικό έντυπο του τουρκμενικού υπουργείου άμυνας (Υπ.Αμ.).

Το περιοδικό δημοσίευσε συλλογή φωτογραφιών που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια Στρατιωτικής Παρέλασης αφιερωμένη στην 28η επέτειο της Ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν. Οι Στρατιώτες των τουρκμενικών Ενόπλων Δυνάμεων κρατούσαν τα τυφέκια εφόδου ARX160A1 των 5,56 χλστ με οπτικά σκοπευτικά συνδεδεμένα πάνω στα όπλα με ράγα τύπου MIL-STD-1913 Picatinny. Ωστόσο, τα όπλα δεν διέθεταν άλλα εξαρτήματα.

Οι Στρατιώτες της τουρκμενικής Αεροπορίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην παρέλαση, ήταν οπλισμένοι με τυφέκια εφόδου ARX160A1 των 5,56 χλστ χωρίς σκοπευτικά και εξαρτήματα. Τα μέλη των τουρμενικών Ειδικών Δυνάμεων κρατούσαν την ίδια έκδοση του όπλου. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες μαυροφορεμένες Ειδικές μονάδες παρέλαβαν τα ARX160A1 με μακρύτερες κάννες και οπτικά σκοπευτικά.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην παρέλαση ήταν οπλισμένοι με τα τυφέκια εφόδου ARX160A1/A2 και αραβίδες σε διάφορες διαμορφώσεις. Ορισμένα όπλα ήταν εξοπλισμένα με οπτικά σκοπευτικά.

Επομένως οι επίλεκτες μονάδες του τουρκμενικού Στρατού εμφανίστηκαν να έχουν επανεξοπλιστεί με φορητά όπλα Beretta της οικογενείας ARX160 των 5,56 χλστ, τα οποία είναι διαμετρήματος 5,56Χ45 χλστ της συμφωνίας τυποποίησης STANAG 4172. Νωρίτερα, οι τουρκμενικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν οπλισμένες με τα τυφέκια εφόδου Καλάσνικοφ της οικογενείας Ak-74 διαμετρήματος για φυσίγγια των 5,45Χ39 χλστ. Επιπλέον, κάποιες τουρκμενικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων είναι γνωστό οτι έχουν εφοδιαστεί με ισραηλινής κατασκευής αραβίδες Tavor X95 των 5.56 χλστ. Κατά συνέπεια, η Ασγκαμπάτ απομακρύνεται απο το κύριο διαμέτρημα όπλων πεζικου των φιλοσοβιετικών χωρών.

Το ARX160 είναι ένα ιταλικό σπονδυλωτό τυφέκιο εφόδου κατασκευασμένο από την εταιρεία Beretta. Σχεδιάστηκε για τις ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιώτης του Μέλλοντος (Soldato Futuro), το ARX160 παρουσιάστηκε το 2008 ως ένα οπλικό σύστημα ξεχωριστό από το πακέτο του Στρατιώτη του Μέλλοντος, συμπληρώθηκε από τον μονής βολής χαμηλής ταχύτητας εκτοξευτή βομβίδας 40X46 χλστ τύπου NATO, ονόματι GLX160, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το τυφέκιο ή να χρησιμοποιηθεί ως μεμονωμένο όπλο.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: