Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την αναβάθμιση 98 μαχητικών αεροσκαφών F-15J της ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοπροστασίας (JASDF) στη διαμόρφωση Japanese Super Interceptor (JSI).

Κατά την αναβάθμιση, τα μαχητικά αεριωθούμενα θα δεχθούν νέα ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), υπολογιστές αποστολής και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Η προτεινόμενη πώληση θα υλοποιηθεί μέσω των προγραμμάτων «στρατιωτικές πωλήσεις εξωτερικού» (FMS) και «άμεσες εμπορικές πωλήσεις» (DCA). Η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) μεταβίβασε την 29η Οκτωβρίου 2019 το απαιτούμενο έγγραφο στο Κογκρέσο σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση.

Το εκτιμώμενο κόστος του πακέτου πώλησης είναι αξίας $4,5 δισεκατομμυρίων και αποτελείται από 103 ραντάρ AESA APG-82(v)1 (συν 5 εφεδρικά), 116 υπολογιστές αποστολής Advanced Display Core Processor II (ADCP II) (συν 18 εφεδρικά) και 101 ψηφιακά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (DEWS) ALQ-239 (συν 3 εφεδρικά).

Επίσης, περιλαμβάνονται το συστήματα Κοινής Σχεδίασης Αποστολής (JMPS) με λογισμικό, εκπαίδευση και υποστήριξη, η μονάδα αντιμέτρων παρεμβολών επιλεκτικής διαθεσιμότητας (SAASM), ασύρματοι ARC-210, ενσωμάτωση πυρομαχικών και αεροσκάφους και υποστήριξη ελέγχου, συσκευές επίγειας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων εξομοιωτών πτήσης και συντήρησης), εξοπλισμός υποστήριξης και ελέγχων, παράδοση λογισμικού και υποστήριξης, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και  υποστήριξη κατασκευής, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον εργολάβο, υλικοτεχνικές υπηρεσίες υποστήριξης, μελέτες και έρευνες και άλλα συναφή στοιχεία όπως και υποστήριξη της επιμελητείας και του προγράμματος.

Ο κύριος εργολάβος για το μέρος της FMS θα είναι η αεροπορική εταιρεία Boeing στο Εβερετ της Ουάσιγκτον. Ο κύριος εργολάβος για το μέρος της DCS θα είναι η Mitsubishi Heavy Industries (MHI) με την Boeing να ενεργεί ως υποεργολάβος προς υποστήριξη της ενσωμάτωσης των στοιχείων FMS και DCS.

«Η εν λόγω προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την βελτίωση της ασφάλειας ενός σημαντικού συμμάχου που αποτελεί μια δύναμη πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ιαπωνία να αναπτύξει και διατηρήσει ισχυρή και αποτελεσματική ικανότητα αυτοάμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση της DSCA που γνωστοποίησε την έγκριση.

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Η προτεινόμενη πώληση θα παρέχει στην Ιαπωνία μια σημαντική ικανότητα αεράμυνας που θα συνεισφέρει στην προστασία της Ιαπωνίας και του προσωπικού των ΗΠΑ που σταθμεύει εκεί. Τα αναβαθμισμένα μέσα F-15J θα επιτρέψουν στην Ιαπωνία να ανταποκριθεί καλύτερα στις αεροπορικές απειλές και την υπερασπιστή του εναερίου χώρου της».

Αρέσει σε %d bloggers: