Επιστήμονες από το κέντρο συστημάτων επιγείων οχημάτων (GVSC) της Διοίκησης Εξέλιξης Πολεμικών Ικανοτήτων (CCDC) και το Στρατιωτικό Ερευνητικό Εργαστήριο (ARL) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) συνεχίζουν την εξέλιξη των νέων οχημάτων μάχης υδρογόνου, συμπεριλαμβανόμενων αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το GVSC, ο Στρατός των ΗΠΑ επιδιώκει να μελετήσει και να εξετάσει τις τεχνολογίες παραγωγής ισχύος κυψελών καυσίμων, συμπεριλαμβανόμενων των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου υδρογόνου και του υποστηρικτικού εξοπλισμού τους οι οποίες θα παρέχουν τακτικά πλεονεκτήματά στα επίγεια συστήματα οχημάτων.

Οι κυψέλες καυσίμου παράγουν ηλεκτρισμό αθόρυβα, αποτελεσματικά και χωρίς μόλυνση. Οι νέες κυψέλες καυσίμου είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και το υδρογόνο που χρησιμοποιείται για να τους τροφοδοτήσει μπορεί να προέλθει από ποικιλία πηγών: οποιοδήποτε υγρό που έχει ως βάση το νερό όπως ο καφές, τα ενεργειακά ποτά (αθλητικά ποτά) ή ακόμα και τα ούρα. Δεν είναι μόνο αυτό, τα υφιστάμενα καύσιμα όπως η βενζίνη, το προπάνιο και το φυσικό αέριο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή του υδρογόνου.

Το υδρογόνο, το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, έχει την δυνατότητα να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμου και να παρέχει ενεργεία στους στρατιώτες και τα οχήματα μάχης του μέλλοντος.

Μολονότι οι τελευταίας λέξης τεχνολογίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου θα μειώσουν την περιβαλλοντολογική μόλυνση, απευθύνονται κατά κύριο λόγο στην ελαχιστοποίηση της εξαρτησης στο πετρέλαιο. Επίσης, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου πρόκειται να παρέχει ένα σημαντικό στελθ στοιχείο: το σύστημα ισχύος δεν παράγει καυσαέρια, θόρυβο, οσμές και θερμική υπογραφή.

Επι του παρόντος οι ερευνητές του Στρατού των ΗΠΑ εξελίσσουν μαζί με εμπορικές εταιρείες ενιαίες πλατφόρμες υδρογόνου για τη δημιουργία των μελλοντικών αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Το νέο συγκρότημα ισχύος υδρογόνου παρέχει αριθμό πλεονεκτημάτων για τα μελλοντικά άρματα μεταξύ των όποιων η υψηλή ροπή που θα τα παρέχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα δύσβατα και κακοτράχαλα εδάφη, αθόρυβη κινητικότητα, ακουστικά και θερμικά πλεονεκτήματά, μείωση βάρους του οχήματος μάχης, κοινό καύσιμο από πολλαπλές πηγές.

Τα μελλοντικά άρματα μάχης θα είναι εξοπλισμένα με μια ειδική μονάδα που κατασκευάστηκε από εξαιρετικά συμπιεσμένο υδρογόνο που είναι αποθηκευμένο μέσα στο όχημα με μια ηλεκτροχημική αντίδραση, συσσωρευτές ηλεκτρισμού και ηλεκτροκινητήρες.

Οι πολλαπλές επιλογές για την παραγωγή υδρογόνου σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο και τις διαθέσιμες τοπικές πηγές προσφέρουν ατελείωτες ευκαιρίες στα μελλοντικά οχήματα μάχης.

Οι κυψέλες καυσίμου και η υποδομή υδρογόνου είναι σημαντικοί παράγοντες για τον εξηλεκτρισμό των στρατιωτικών επίγειων οχημάτων και υποστηρικτικού εξοπλισμού.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: