Οι Στρατιώτες της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης (ABCT) «Greywolf» της 1ης Μεραρχίας Ιππικού του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα ρωσικής κατασκευής κύρια άρματα μάχης (MBT) Τ-80.

Οι Στρατιώτες της 3ης Επιλαρχίας του 8ου Συντάγματος Ιππικού της 3ης ABCT «Greywolf» της 1ης Μεραρχίας Ιππικού επισκέφθηκαν την 3η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της Νοτίου Κορέας – o μοναδικός Σχηματισμός των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων που διαθέτει ρωσικής κατασκευής MBT.

Σήμερα, η Νότια Κορέα διαθέτει ρωσικής κατασκευής MBT T-80 και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3 που παραδόθηκαν στην Σεούλ την δεκαετία του 1990 για την αποπληρωμή του ρωσικού δημόσιου χρέους.

Όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, η Μόσχα πρότεινε στην Νότια Κορέα την αποπληρωμή του χρέους με ένα πράγμα που είχε σε αφθονία: υψηλής τεχνολογίας όπλα. Η Σεούλ στην αρχή αντιστάθηκε αλλά το 1994 συμφώνησε ότι το μισό του χρέους θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με την παραλαβή ρωσικών όπλων.

Μέχρι σήμερα, τα ρωσικά οχήματα μάχης είναι σε υπηρεσία με δυο μονάδες της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Οι παραλαβές των BMP-3 από την Ρωσία άρχισαν το 1996. Σύμφωνα με την βάση μεταφορών οπλων του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Ρωσία παρέδωσε στην Δημοκρατία της Κορέας 43 MBT T-80U και 67 TOMA BMP-3 την περίοδο 1995-2006.

Σύμφωνα με το checkpointasia.net, τα T-80U στα χέρια της Νότιας Κορέας ήταν μακράν το πιο ισχυρό άρμα μάχης για περίπου 20 χρόνια, μέχρι το 2014 όταν το εγχώριας κατασκευής K-2 το οποίο διαθέτει πυροβόλο 120 χλστ εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία.

Απόδοση/Μετάφραση από το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

18 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Σαν μακρόχρονοι σύμμαχοι των ΗΠΑ γιατί δεν αγόραζαν τα Μ1 Άμπραμς με 120αρι πυροβόλο, και περίμεναν ένα εγχώριο πρόγραμμα που στοίχησε ακριβά και εμφάνισε πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη, για να έχουν ένα άρμα με ισχυρό πυροβόλο;

  Απάντηση
  • Γ.Μ.

   Έχουν εδώ και 20 χρόνια σε υπηρεσία το Κ-1Α1, ανάλογο των αρχικών εκδόσεων του Abrams με 120άρι πυροβόλο. Εξάλλου ήδη από την αρχή του το πρόγραμμα Κ-1 υιοθέτησε στοιχεία του Abrams καθώς η ανάπτυξη έγινε σε συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτού.
   Ως προς την ουσία του ερωτήματος όταν έχεις έναν εγχώριο βιομηχανικό γίγαντα, όπως η Hyundai, τον εκμεταλλεύεσαι πλήρως και τον στηρίζεις όσο μπορείς. Το Κ-2 είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτών….

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Είχα υπόψην μου το Κ1Α1(που χρησημοποιεί επίσης το γερμανικό πυροβόλο*), αλλά έτσι η αναφορά στο άρθρο του Defence-Blog.Com που λέει ότι «τα T-80U στα χέρια της Νότιας Κορέας ήταν μακράν το πιο ισχυρό άρμα μάχης για περίπου 20 χρόνια, μέχρι το 2014 όταν το εγχώριας κατασκευής K-2 το οποίο διαθέτει πυροβόλο 120 χλστ εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία.», πάλι δεν είναι σωστή. Εφόσον είχαν ήδη αρκετά χρόνια πρίν την εμφάνιση του Κ2 ένα άρμα μάχης με πυροβόλο των 120mm σε υπηρεσία.

    M256 120mm Smoothbore Gun

    https://www.inetres.com/gp/military/cv/weapon/M256.html

    K1A1 main battle tank

    https://www.armyrecognition.com/south_korea_korean_tanks_and_heavy_armoured_uk/k1a1_main_battle_tank_technical_data_sheet_specifications_pictures_video_11202162.html

    Όσον αφορά την στήριξη εγχώριων αμυντικών εταιριών, συμφωνούμε.

   • dimitris

    Επειδή παλιές κάνες και θώρακες δεν μπορούν να αντέξουν τα σύγχρονα πυρομαχικά. Το ίδιο θέμα έχουμε στην Πολωνία με τα παλιά Τ-72Μ, δηλαδή τα εξ αρχής χειρότερα, για εξαγωγή τεχνολογίας, πιο αδύναμα στα πάντα από τα ρώσικα οι ουκρανικά «εγχώρια». Ήταν ρωσική πολιτική.

  • Gunslinger32

   Η αρχική έκδοση με το μικρότερο πυροβόλο των 105mm έφερε περισσότερα πυρομαχικά. Έτσι φαίνεται ότι ο περιορισμένος χορός προκύπτει προφανώς και απο την σχεδίαση η οποία προέβλεπε εξαρχής εγκατάσταση του μικρότερου πυροβόλου, με χώρο για περισσότερα πυρομαχικά.
   Για σύγκριση το Leo1 έφερε στην αρχή 60 βλήματα ενώ αργότερα μειώθηκε ελάχιστα ο αριθμός(για το ίδιο πυροβόλο όμως).

   Απάντηση
   • tsimuha

    Nομιζω 47 βληματα των 10mm μπορουσε να φερει, και παλι ηταν λιγα για το βαρος και το μεγεθος του αρματος.
    Αντιθετα βλεπω οτι οι σφαιρες των 7,62 και 12,7 ειναι αρκετες χιλιαδες (7200+1200+1000) για το Κ1 και σε ( 12000/3200) για το Κ2.
    Ακολουθουν δηλαδη τον αμερικανικο δρομο με τις χιλιαδες σφαιρες οπως εχει και το Μ1 και οχι τον ευρωπαικο οπου τα φυσιγγια ειναι πιο λιγα 5000-5500 (για δε τα ρωσικα ακομη πιο λιγα).

   • Gunslinger32

    Ήταν όμως αρκετά περισσότερα (σε ποσοστά 30%) που δεν τα λες και λίγα. Σε σύγκριση με το Leo1 είναι φυσικά λιγότερα, το μέγεθος δεν μου φαίνεται όμως για αυτό που λέγεται «θαύμα χωρητικότητας», ειδικά ο πύργος(αν εξαιρέσεις τα εξωτερικά κιβώτια που είναι για άλλα πράγματα/υλικά) αν το παρατηρήσεις απο επάνω, είναι μικρός όπως φαίνεται στην φωτογραφία (αν εμφανιστεί), σε σύγκριση με το αμερικανικό η τα γερμανικά απο τα οποία λέγεται ότι πήρε χαρακτηριστικά. Οπτικά πάντως ο πύργος του νέου Κ2 φαίνεται αρκετά μεγαλύτερος και πιο ευρύχωρος(2η φωτογραφία), ώστε να προσφέρει χώρο για αποθήκευση πυρομαχικών, ενώ ο μικρότερος του παλαιότερου Κ1 δεν μου φαίνεται να προσφέρει και πολλά περιθώρια για αποθήκευση πυρομαχηκών(αν σκεφτείς και την θωράκιση που χρειάζεται/καταναλώνει επίσης αρκετό χώρο, έτσι μένει μόνο ο χώρος στο σκάφος με πρόβλεψη για πυρομαχικά για το μικρό πυροβόλο που έφερε αρχικά.

    Προφανώς έχουν υιοθετήσει πολλά απο τους Αμερικανούς, στην σχεδίαση όμως ακολούθησαν άλλη φιλοσοφία, για αλλού είδους ανθρώπων που είναι μικρότεροι συο ανάστημα απο τους ευρωπαίους η αμερικανούς.

    ?1498230788

    View post on imgur.com

 2. Ασβος

  Αραγε η Κυπρος δεν μπορει να «τσιμπισει» πακετο τα Τ-80 και τα ΒΜΡ-3 ή μηπως οι νοτιοΚορεατες τα χρησιμοποιουν για προσομιωση των βορειων;
  Νομιζω και η Αιγυπτος εχει καποια τεμαχια απο το Τ-80.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Αυτήν την στιγμή,μάλλον ἡ Κύπρος εξορκίζει το ρωσικό υλικό,παρά το αναζητεί.
   Τουλάχιστον κατά τα επιφαινόμενα,όπως ἡ έκφραση ενδιαφέροντος για μεταχειρισμένα Leopard-2A4.
   Δέν πρέπει να ξεχνάμε,ότι ἡ Κυπριακή Δημοκρατία παλεύει ανάμεσα σε Συμπληγάδες για την υπόσταση της,και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον εξοπλιστικό τομέα.

   Απάντηση
   • tsimuha

    «Δέν πρέπει να ξεχνάμε,ότι ἡ Κυπριακή Δημοκρατία παλεύει ανάμεσα σε Συμπληγάδες για την υπόσταση της,και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον εξοπλιστικό τομέα.»

    Και εμεις που δεν παλευαμε τα ειδαμε τα χαλια μας.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Κατ΄αρχήν,το ότι νομίζαμε/νομίζουμε ότι δέν παλεύουμε ανάμεσα σε Συμπληγάδες,είναι αυτό ακριβώς που οδήγησε στα χάλια μας.

   • Gunslinger32

    Όχι μόνο ανάμεσα σε συμπληγάδες, αλλά και με τις πλάτες προς την θάλασσα, οπότε ακόμα και Leo2 A8 να πάρουν μια μέρα, δεν θα σήμαινε αυτομάτως η αναγκαστικά ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν το στρίμωγμα στις ακτές a la Δουνκέρκη(π.χ.) αν ερχόταν αποφασισμένοι οι άλλοι και ανεμπόδιστα απο εξωτερικούς παράγοντες, αφού δεν είναι μόνο το χάσμα στο στρατιωτικό ισοζύγιο με την απέναντι πλευρά χαοτικό, αλλά υπάρχει και ένα θέμα στην υποστήριξη απο αέρος και θάλασσα, εξαιτίας της έλλειψης εγχώριων μέσων αλλά και η υποστήριξη απο έξω αφού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματική υπόθεση.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Πιστολέρο
    Σσσσιγά…ἡ Πατρίδα έχει άλλους καημούς.

   • Gunslinger32

    Έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους, να συμπληρώσω.

 3. tsimuha

  «Αραγε η Κυπρος δεν μπορει να «τσιμπισει» πακετο τα Τ-80 και τα ΒΜΡ-3′

  Για να τα τσιμπησει θα πρεπει πρωτα ο αλλος να θελει να τα πουλησει, ακομη και αν θελουν οι νοτιοκορεατες να τα πουλησουν θα πρεπει η Κυπρος να βρει τα χρηματα.
  Απο οσο ξερω τα αιγυπτιακα Τ-80 δεν παραδοθηκαν ποτε.

  Απάντηση
  • kakaouskia

   Καλησπέρα

   Όσο αφορά την Κύπρο, πριν κανένα χρόνο ακούγονταν φωνούλες οτι κοιτάζαμε προς Κορέα για τα Τ-80 τους.
   Δεν γνωρίζω το κατά πόσον έγιναν καν επαφές για το θέμα ή αν έμεινε σε θεωρητικό επίπεδο.

   Πάντως μετά την σχεδόν πλήρη στροφή (υποταγή;) προς ΗΠΑ και το άδειασμα της Ρωσίας, θα πρέπει να εξετασθεί πολύ σοβαρά το θέμα εξοπλισμού της ΕΦ.

   Κακά τα ψέματα, σχεδόν όλα τα κύρια μέσα που είναι και κάπως σύγχρονα και παρέχουν μια κάποια αποτροπή είναι Ρώσικα. Αν δεν υπήρχαν χρήματα για FOS, τότε πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν χρήματα για να αντικατασταθούν T-80, Mi-35, Tor, Buk κτλ με «επιτρεπόμενα» συστήματα αντίστοιχων δυνατοτήτων.

   Και επίσης να μην ξεχνάμε οτι η ΕΦ βασίζεται κυρίως στην εφεδρεία. Πότε θα εκπαιδευθούν π.χ. οι εφέδροι των τεθωρακισμένων στα νέα άρματα αν αγοραστούν;

   Απάντηση
 4. tsimuha

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 87 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 13 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  .

  Κορεατικα οχηματα στην ΑDEX 2019
  Ενδιαφερον το οχημα της ΚΙΑ στην 24η και 25η φωτο , οχημα 1 1/4

  https://bmpd.livejournal.com/3810263.html

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: