Η Γερμανία προχωράει το σχέδιο ενσωμάτωσης του Βελτιωμένου Καθοδηγούμενου Πυραύλου Αντι-Ραντάρ (AARGM) AGM-88E στον στόλο των στρατιωτικών αεροσκαφών Panavia Tornado, με την σύμβαση ανάπτυξης λογισμικού να έχει γνωστοποιηθεί από το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) την 21η Μαρτίου.

Η σύμβαση που θα ανατεθεί από τη Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων Ναυτικού (NAVAIR) θα δώσει την εντολή στην Alliant Techsystems Operations LLC να αναπτύξει το λογισμικό Block 1 για τη διαμόρφωση AARGM των Tornado της Luftwaffe με την υποστήριξη υπόθεσης Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS) μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Η NAVAIR δεν αποκάλυψε το κόστος της σύμβασης, ή πότε ίσως ανατεθεί και ολοκληρωθεί. Ωστόσο, το Jane’s μετέδωσε νωρίτερα ότι η ενσωμάτωση του AARGM πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εργασίας Tornado ASSTA-4.2, το οποίο ίσως σημαίνει ότι οι πύραυλοι θα ειναι διαθέσιμοι απο το 2023.

Η Luftwaffe ζητά τον AARGM για να αντικαταστήσει το υφιστάμενο απόθεμα του Πυραύλου Υψηλής Ταχύτητας Αντι-Ραντάρ (HARM) Raytheon AGM-88B/C, ο οποίος χρησιμοποιείται για τον ρόλο καταστολής των εχθρικών αεραμυνών (SEAD) εναντίον των επίγειων τοποθεσιών ραντάρ αεράμυνας.

Ο AARGM είναι σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με τον HARM με αυξημένο οπτικό πεδίο που παρέχει στον πύραυλο πιο ενισχυμένες ικανότητες εντοπισμού στόχου. Η προσθήκη ενός ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος (MMW) επιτρέπει τον εντοπισμό και καταγραφή των ραδιοεντοπιστών, ενώ η πλοήγηση GPS/INS επιτρέπει στον πύραυλο να συνεχίσει τον εντοπισμό στην περίπτωση που το εχθρικό ραντάρ απενεργοποιηθεί. Για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, ο AARGM θα έχει ευκολότερη υποστήριξη καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) αντικαθιστά το απόθεμα των HARM με τον νεότερο πύραυλο.

Όπως και με τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, αυτοί που θα παραδοθούν στην Γερμανία θα χρησιμοποιούνται απο την εκδοσή Electronic Combat Reconnaissance (ECR) του Tornado που χρησιμοποιείται στον ρόλο SEAD. Η Luftwaffe αναπτύσσει 22 ECR στο πλαίσιο της ευρύτερης δύναμης Tornado που περιλαμβάνει 68 επιπλέον αεροσκάφη Interdiction Strike (IDS).

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: