Ένα TA-7C «φρουρεί» την είσοδο της 347 Μοίρας στην Νέα Αγχίαλο.

Μία ξεχωριστή στιγμή για την ιστορική 347 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 στη 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου όπου υπηρετεί από την ημέρα που επανασυγκροτήθηκε.

Πρόκειται για την τοποθέτηση πάνω σε ένα ειδικό βάθρο, ενός διθέσιου εκπαιδευτικού TA-7C Corsair II, με αριθμό σειράς s/n “156753”, μπροστά από το Διοικητήριο της Μοίρας, τύπος αεροσκάφους με το οποίο πετούσε η Μοίρα από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν και συγκροτήθηκε αρχικώς στην 115 ΠΜ στη Σούδα, μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας της επιχειρώντας όλα αυτά τα χρόνια κυρίως από την 110 ΠΜ και την αεροπορική βάση Λαρίσης.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει τη δική του σπάνια ιστορία καθώς αρχικώς κατασκευάστηκε ως μονοθέσιο A-7C για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού και ακολούθως μετακατασκευάστηκε σε διθέσιο εκπαιδευτικό TA-7C Corsair II (s/n “156753”). Στην Ελληνική ΠΑ πετούσε ως την 1η Νοεμβρίου 2014, ημέρα που αποσύρθηκαν επισήμως όλα τα μονοθέσια A-7E και τα διθέσια TA-7C, με τα χρώματα της ιστορικής 336 Μοίρας της 116 ΠΜ του Αράξου.

Τότε και προτού καθηλωθούν ορισμένα Corsairs πέταξαν μέχρι μονάδες της ΠΑ, με τις οποίες συνδέονταν ιστορικώς. Έτσι λοιπόν το «753» πέταξε μέχρι την 111 ΠΜ της Ν.Αγχιάλου και εκεί «αποστρατεύτηκε» οριστικώς.

Τους τελευταίους μήνες, διοικητής στην 111 ΠΜ ανέλαβε ο Σμήναρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο οποίος ως νεαρός Αντισμήναρχος (Ι) διατέλεσε Διοικητής της 347 Μοίρας, πετώντας με τα σημερινά της αεροσκάφη F-16C/D Block.50!

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και με την έγκριση της ηγεσίας αποφασίστηκε με σχέδια των μηχανικών της Μονάδος να δημιουργηθεί ένα τριγωνικού τύπου βάθρο, προκειμένου εκεί πάνω να εναποθέσει γερανός της Μονάδος το αεροσκάφος, προκειμένου με αυτόν τον αεροπορικό τρόπο να υποδέχεται τον κόσμο στη Μοίρα με τα χρώματα της οποίας πετούσε για δεκαετίες.
Τη Δευτέρα λοιπόν η επιχείρηση αυτή ολοκληρώθηκε επιτυχώς και από τη διαδικασία αυτή παραθέτουμε τις πρώτες φωτογραφίες!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Πηγή: parapolitika.gr

Αρέσει σε %d bloggers: