Στο Λιμάνι Λάρνακας έφτασε το πρωί, το αρματαγωγό πλοίο «Χίος», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει το ομοίωμα του μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου «Νοράτλας» του ίδιου τύπου με αυτό που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.

Η άφιξη του ομοιώματος του μοιραίου Νοράτλας κατέστη δυνατή χάρη στη συμβολή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, που ολοκλήρωσε τις προηγούμενες μέρες όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για άφιξη του αεροσκάφους και τοποθέτηση του στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου τον ερχόμενο μήνα, Εκκλησία και Πολιτεία θα τιμήσουν με μνημόσυνα και δεήσεις για τους πεσόντες κατά τις μαύρες ημέρες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στις 15 και 20 Ιουλίου, ως ένδειξη σεβασμού και απόδοσης τιμής στους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς που έχασαν τη ζωή τους.

Το αεροπλάνο θα φθάσει στην Κύπρο μέσα σε κιβώτια τα οποία θα μεταφερθούν με ρυμουλκά οχήματα της Εθνικής Φρουράς με τη συνοδεία της Στρατονομίας, στον Τύμβο όπου θα γίνει η συναρμολόγηση από αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας.

Η στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στο λιμάνι της Λάρνακας ήταν έντονη.

Το «Νοράτλας» κατέπεσε τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 από φίλια πυρά

Το μοιραίο «Νοράτλας» που συμμετείχε μαζί με άλλα αεροσκάφη σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας με την ονομασία «Νίκη» την 21η προς 22α Ιουλίου 1974, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, κατέπεσε ενώ βρισκόταν σε διαδικασία προσγείωσης όταν δέχθηκε φίλια πυρά προερχόμενα από το αεροδρόμιο καθώς θεωρήθηκε τουρκικό, με αποτέλεσμα την πτώση του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Νίκη 4» όπως και 26 Έλληνες καταδρομείς βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Πηγή: cyprustimes.com

Αρέσει σε %d bloggers: