Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης του 3ου ΚΕΠ. (ΓΕΑ)

Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο 3ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (3ο ΚΕΠ), στη Ζήρο του Νομού Λασιθίου Κρήτης, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης του 3ου ΚΕΠ, από τον Σμήναρχο (ΕΑ) Γεώργιο Δημητρόπουλο στον Σμήναρχο (ΕΑ) Νικόλαο Μιχαλάκη.

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης του 3ου ΚΕΠ. (ΓΕΑ)

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών.

Αποστολή

To 3ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (3ο ΚΕΠ) έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και η αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που του έχουν διατεθεί προκείμενου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη διαβίβαση Διευκρινισμένης Αεροπορικής Εικόνας στον Υπεύθυνο Αεράμυνας της χώρας, η επιτυχής εκτέλεση των λειτουργιών Αεράμυνας και η ως εκ τούτων επιτυχής έκβαση Εθνικών και Συμμαχικών Διακλαδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα υφιστάμενα Σχέδια και το Αεροπορικό Δόγμα.

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης του 3ου ΚΕΠ. (ΓΕΑ)

Ιστορία

Το 3ο ΚΕΠ ιδρύθηκε το 1963 με τον τίτλο «Early Warning Ziros» (E/W ZIROS) και εξοπλίστηκε με συσκευές Radar RV-377 (έρευνας 2D) και S-244N (Ύψους).

Το 1976 ορίστηκε ως έδρα του 4ου Τομέα Αεράμυνας.

Το 1982 μετονομάσθηκε σε 4η Μοίρα Κύριου Σταθμού Ελέγχου (4η ΜΚΣΕ), χωρίς να διαφοροποιηθεί η αποστολή της και σταδιακά, από το 1985 έως το 1987, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος (Auto) και η επιχειρησιακή λειτουργία της ως Μονάδα με δυνατότητες διασύνδεσης και ανταλλαγής ιχνών με αεροσκάφη AWACS NE-3A (SINS AEGIS/FNS – Southern Improved NADGE Site AEW Ground Enviroment Segment / Full NAEGIS Site).

Tο 1993 αποσύρθηκαν τα παλαιά Radar και η Μονάδα εξοπλίστηκε με νέο σύγχρονης τεχνολογίας Radar τύπου HR-3000 [High Power Air Defence Radar (HADR)], τριών διαστάσεων (3D), το οποίο λειτούργησε επιχειρησιακά το 1994.

Το 1996 εγκαταστάθηκε το σύστημα Remote Display Subsystem (RDS).

Το 1997 εγκαταστάθηκε εξελιγμένο διασύνδεσης και ανταλλαγής ιχνών.

Το 1998 εγκαταστάθηκε πρόσθετος ειδικός εξοπλισμός (Hardware) και λογισμικό (Software) για την βελτίωση της υποστήριξης των επιχειρησιακών απαιτήσεων στον Τομέα Ευθύνης της Μονάδας.

Το 2001 εγκαταστάθηκαν νέα συστήματα διασύνδεσης δεδομένων και το ίδιο έτος, αναπτύχθηκε εφεδρικό Radar.

Το 2002, η Μονάδα μετονομάσθηκε σε 3° Κέντρο Ελέγχου Περιοχής.

Το 2004 εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα απεικόνισης πληροφοριών, και το 2005 πρόσθετα συστήματα λογισμικού και διασύνδεσης δεδομένων, αυξάνοντας τις δυνατότητες στον τομέα της επιτήρησης και του ελέγχου των αεροσκαφών.

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης του 3ου ΚΕΠ. (ΓΕΑ)

Αποστολές – Επιχειρήσεις – Ασκήσεις

Συμμετείχε στις επιχειρήσεις:

  • “ΝΙΚΗ”, το 1974
  • “Unified Protector” στη Λιβύη το 2011

Συνεργάζεται με το Πεδίο Βολής Κρήτης σε όλες τις εκπαιδευτικές και λοιπές δραστηριότητες του.

Συμμετέχει σε διακλαδικές ασκήσεις σε Εθνικό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο.

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης του 3ου ΚΕΠ. (ΓΕΑ)

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: