Σύστημα RAM ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, φωτογραφία απο την τελετή ύψωσης σημαίας και παραλαβής από το Πολεμικό Ναυτικό του ΤΠΚ Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (P-70). .

Το αντιπυραυλικό σύστημα RIM-116 Rolling Airframe Missile είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ΗΠΑ και Γερμανίας για ένα οικονομικό και ικανότατο CIWS πάνω στα πλοία με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης.

Συνδυάζει την τεχνολογία του ΑΙΜ-9 Sidewinder για την πολεμική κεφαλή και τον κινητήρα υιοθετώντας παράλληλα τον υπέρυθρο ερευνητή του FIM-92 Stinger.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ώς ο απόγονος του MIM-72 Chaparral..

Μπορεί να αναχαιτίσει από αντιπλοϊκούς πυραύλους νέας γενιάς και πυραύλους cruise μέχρι ελικόπτερα και αεροσκάφη σε αποστάσεις έως 9 χλμ.

Κάθε εκτοξευτής έχει 21 πυραύλους έτοιμους για χρήση.

Μαζι με το CIWS Mk-15 Phalanx Block 1B των 20 χιλ. αποτελεί μια πολύ καλή αντιπυραυλική ασπίδα ενώ μελλοντικά τα δυο συστήματα θα ενσωματωθούν σε ενα ως SeaRAM.

Το SeaRAM θα διαθέτει 11πλο εκτοξευτεί πυραύλων RAM αλλά θα είναι ενσωματωμένο στο ραντάρ του Phalanx για να είναι τελείως αυτόνομο σύστημα!

Το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί το σύστημα RIM-116 RΑΜ μόνο στις πυραυλακάτους Super Vita και το Phalanx στις φρεγάτες.

Πολεμικό πλοίο χωρίς αντιπυραυλική ασπίδα δεν έχει ελπίδες στο σύγχρονο ναυτικό πόλεμο.

Ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου είναι τόσες οι απειλές που το σκάφος δεν έχει την παραμικρή ελπίδα επιβίωσης.

Η έξυπνη κίνηση θα ήταν να εγκατασταθούν RAM σε όλες τις πυραυλάκατους.

Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ θα έπρεπε να έχουν 1 εκτοξευτή RAM και 1 Phalanx αντί των 2 Phalanx που έχουν τώρα.

Οι φρεγάτες κλάσης S θα πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά απο νέες φρεγάτες και τα Phalanx που έχουν να περάσουν σε μικρότερα πλοία όπως αρματαγωγά, κανονιοφόρους και ταχέα σκάφη!

Οι νέες φρεγάτες και κορβέτες θα μπορούσαν να πάρουν πιο εξελιγμένα CIWS οπως το SeaRAM ή και κάθετα εκτοξευόμενους πυραύλους αποκλειστικά για αντιπυραυλική άμυνα πχ Aster-15.

Αρέσει σε %d bloggers: