Η μελλοντική κορβέτα του Ισραηλινού Ναυτικού Sa’ar 6. (TKMS/Israeli Navy via bmpd.livejournal.com)

Ο Ισραηλινός ιστότοπος walla.co.il πρόσφατα δημοσιοποίησε συνέντευξη του επικεφαλής της υπηρεσίας εξοπλισμών του Ισραηλινού Ναυτικού, Μοζε Ζανά, ο οποίος παρείχε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα των πλοίων τύπου Sa’ar 6 που παραγγέλθηκαν από την Γερμανία.

Ομιλώντας κατά την διάρκεια τελετής της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας την 25η Δεκεμβρίου 2014, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ παρήγγειλε τέσσερα νέα περιπολικά σκάφη από την Γερμανία: «Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι πριν από τρεις ημέρες, προσθέσαμε ένα σημαντικό στοιχείο στην αμυντική δύναμη μας. Αγοράσαμε τέσσερα νέα πλοία Sa’ar  από την Γερμανία».

Τον Μάιο του 2015 ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των τεσσάρων περιπολικών σκαφών.

Ο κύριος στόχος αυτής της νέας προμήθειας είναι η προστασία της ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στα ανοιχτά της θάλασσας στην δυτική ακτή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο όγκος της συναλλαγής εκτιμάται περίπου στα 430 εκατομμύρια ευρώ (€). Η Γερμανία έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει τα 115 εκατ. € από το συνολικό ποσό.

Πρώιμες πηγές από την Γερμανία ανέφεραν ότι τα μελλοντικά περιπολικά σκάφη του ισραηλινού ναυτικού βασίζονται στην MEKO 80 η οποία σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από τον γερμανικό όμιλό ThyssenKrup Marine Systems (TKMS). Το περιπολικό κορβέτα MEKO 80 είναι μια ελαφρώς μικρότερη εκδοσή της MEKO 100 (εκ της οποίας κατασκευάστηκαν έξι για το Βασιλικό Ναυτικό της Μαλαισίας και μία είναι υπό κατασκευή στην Πολωνία για το Ναυτικό της χώρας).

Αυτό που καθίσταται σαφές από τις φωτογραφίες είναι ότι τα σκάφη Sa’ar 6 δεν θα είναι μόνο «περιπολικά σκάφη», όπως είχε αρχικά αναφερθεί, αλλά μάλλον θα είναι ισχυρές κορβέτες με εκτόπισμα περίπου 2000 τόνων και μήκος περίπου 90 μέτρων.

Οι κορβέτες κλάσης Sa’ar 6 θα είναι βαριά οπλισμένες: Προορίζονται να εξοπλιστούν με 40Χ (πιθανότατα 32Χ) στοιχεία καθέτων εκτοξευτών (VLS) με το πυραυλικό σύστημα επιφανείας – αέρος Barak 8 των Ισραηλινών Αμυντικών Βιομηχανιών (IAI) και το ναυτικό σύστημα σκόπευσης C-DOME της Rafael, 16Χ αντιπλοϊκούς πυραύλους και το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ AESAMF-STAR των IAI.

Ως κυρίως πυροβόλο έχει οριστεί το Super Rapid των 76mm της Oto Melara (ενδεχομένως με καθοδηγούμενα βλήματα Strales). Επιπλέον, οι Sa’ar 6 θα εξοπλιστούν με 2Χ τηλεχειριζόμενους οπλικούς σταθμούς Typhoon της Rafael και δύο τορπιλοσωλήνες των 324mm.

Οι κορβέτες SAAR 6 θα έχουν υπόστεγο και πλατφόρμα ικανή να στεγάσει ένα μεσαίας κατηγορίας ελικόπτερο (τύπου SH-60).

Και τα τέσσερα πλοία αναμένεται να κατασκευαστούν στο Κίελο της Γερμανίας (όπου σήμερα η TKMS κατασκευάζει δυο ακόμη κορβέτες, τις MEKO A200 AN για την Αλγερία) ενώ η ενσωμάτωση των συστημάτων του εξοπλισμού (σύστημα διαχείρισης μάχης, αισθητήρες και οπλισμός) πιθανότατα να πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ. Η πρώτη κορβέτα Sa’ar 6 πρόκειται να ενταχθεί στο Ισραηλινό Ναυτικό το 2019.

Η μελλοντική κορβέτα του Ισραηλινού Ναυτικού Sa’ar 6. (TKMS/Israeli Navy via bmpd.livejournal.com)

Απόδοση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: