Αντιαρματικός πύραυλος 9M14M Malutka. (alwatanvoice.com)

Η τεχνική αποφυγής ενός αντιαρματικού πυραύλου, συμφωνά πάντα με τα δυτικά εγχειρίδια εκστρατείας, από τεθωρακισμένο όχημα είναι συγκεκριμένη, όταν μέλος του πληρώματος αντιληφθεί τη λάμψη εκτόξευσης ή το ίχνος ενός εισερχόμενου πυραύλου που κατευθύνεται προς το όχημα, τότε ενημερώνει άμεσα τον οδηγό να στρέψει το μέτωπο του οχήματος προς τον άξονα κίνησης του εισερχόμενου βλήματος και να επιταχύνει εκτελώντας κίνηση ζικ-ζακ με σκοπό να αποφύγει το χτύπημα από τον πύραυλο αλλά και να αναγκάσει τον σκοπευτή του αντιαρματικού να πραγματοποιήσει διορθώσεις επί του στόχου και τελικά να αστοχήσει.

Ενώ στα σύγχρονα ρωσικά άρματα, από την στιγμή που το άρμα θα τηλεμετρηθεί, ηχεί στην κάσκα του αρχηγού, χαρακτηριστικός ήχος. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιόλα παράλληλα με τον ήχο αναβοσβήνει λαμπάκι σε ένα μικρό πίνακα, που δείχνει την κατεύθυνση, από όπου έγινε η τηλεμέτρηση. Ο αρχηγός στη συνέχεια δίνει στον οδηγό τις κατάλληλες οδηγίες για το που να στρέψει το άρμα.

Σύμφωνα, πάντα, με τα δυτικά στρατιωτικά εγχειρίδια, ο μέσος χρόνος πτήσης ενός αντιαρματικού βλήματος στο πεδίο των επιχειρήσεων είναι από 7 έως 15 δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο δεν υπάρχει η εκτέλεση της τακτικής ζικ-ζακ, αλλά βλέπουμε ένα ελαφρύ φορτηγό, το οποίο είναι σταματημένο μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή σε ένα χωρίο της Συρίας, να δέχεται προσβολή, όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, από το ρωσικής προέλευσης καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο 9M14 Malyutka AT-3 Sagger, ο χρόνος πτήσης του πυραύλου, στο βίντεο, είναι περίπου 27 δευτερόλεπτα και η απόσταση, συμφωνά με την μέση ταχύτητα του πυραύλου τα 120 μέτρα το δευτερόλεπτο, υπολογίζεται περίπου πάνω από 2800 έως 3000 μέτρα, αισίως το φορτηγάκι ήταν τυχερό, απέφυγε τον πύραυλο κάνοντας λίγο μπροστά την κατάλληλη στιγμή.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 22:30: Δυστυχώς, από ότι φαίνεται, το βίντεο διαγράφηκε από τον διαχειριστή του λογαριασμού στο You Tube, ίσως το μήνυμα που εξέπεμπε να μην ήταν ικανοποιητικό για τις προπαγανδιστικές λήψεις του και έτσι να το “κατέβασε”.
Εμείς, από την πλευρά μας για να μην αναγκαστούμε και διαγράψουμε την “ορφανή” πλέον ανάρτηση, παραθέτουμε ένα σχετικά παρόμοιο βίντεο όπου το ίδιο αντιαρματικό σύστημα προσβάλλει ένα παρόμοιο κινούμενο ελαφρύ φορτηγό που, σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, στην καρότσα του μεταφέρει ένα βαρύ πολυβόλο KPV των 14,5 mm.
Ο οδηγός του οχήματος δεν φαίνεται να αντιλήφθηκε το παραμικρό και στο τελευταίο στάδιο της προσβολής φαίνεται ότι οι άνδρες που περπατούν παράλληλα με το δρόμο μόλις αντιλήφθηκαν τον πύραυλο πανικόβλητοι τρέχουν μακριά  για να σωθούν.

(Ευχόμαστε να μην “κατέβει” και αυτό το βίντεο)

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: