Ελικόπτερο SA-342M Gazelle των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων (Φωτογραφία: Wikipedia)

Τα ελικόπτερα Gazelle του γαλλικού στρατοί έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν ως μέρος της του σχεδίου αποχώρησης των γαλλικών στρατιωτικών μονάδων από την ασιατική χώρα.

Τα τέσσερα ελικόπτερα εκτελούσαν αποστολές ως τμήμα του γαλλικού τάγματος ελικοπτέρων (BATHELICO) έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ απ’όπου έχουν υποστηρίξει τις αποστολές των στρατιωτών στην επαρχίες Kapisa και Surobi

Τα Gazelle έφυγαν, την 7η Οκτωβρίου 2012, απο την Καμπούλ φορτωμένα σ’ενα μεταφορικό αεροσκάφος An-124 πίσω στην αεροπορική βάση Istres στη νότια Γαλλία βάζοντας τέλος τις πέντε ετών επιχειρήσεις των Gazelle στο Αφγανιστάν.

Κατά το χρόνο της ανάπτυξης τους, τα Gazelle εκτέλεσαν 7000 ώρες πτήσης κατά τη διάρκεια 5000 αποστολών και εκτόξευσαν περίπου 60 κατευθυνόμενους πυραυλους HOT για να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις ή για να καταστρέψουν αυτό που επονομάζεται “στόχος υψηλής αξίας” συμπεριλαμβανομένων πολυβολείων και οχημάτων.

Πλέον μετά την αποχώρηση των τεσσάρων Gazelle, η μονάδα BATHELICO διαθέτει οχτώ ελικόπτερα EC725 Caracal και μεταφορικά ελικόπτερα Cougar και τρία επιθετικά ελικόπτερα Tiger.

Η οριστική αποχώρηση των στρατευμάτων της Γαλλίας από το Αφγανιστάν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του 2012.

Αρέσει σε %d bloggers: