Η General Dynamics παρουσίασε χθες στην έκθεση AUSA 2018 το όχημα επίδειξης τεχνολογίας Griffin III για τον Αμερικανικό Στρατό.

Η σύλληψη δείχνει να ακολουθεί το γαλλικό EBRC Jaguar ή το (επίσης επίδειξης τεχνολογίας) ισραηλινό Project Carmel: ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα, που θα αναπτύσσεται και θα μετακινείται αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ναυτοπλοϊκώς, εύκολα στην περιοχή επιχειρήσεων και θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στενά μονοπάτια των βουνών, τα σαθρά δρομολόγια των κάμπων και τις στενές “χαράδρες” των σύγχρονων πόλεων.

Η πρόταση της GD για ένα νέο εντελώς όχημα έρχεται να ταράξει τα νερά στο πρόγραμμα Next Generation Combat Vehicle (NGCV) του Στρατού, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός (η BAE Systems συμμετέχει με όχημα βασισμένο στο M2 Bradley ενώ η Raytheon συνεργάζεται με την Rheinmetall για ένα όχημα που θα λέγεται Lynx).

Μια προηγούμενη έκδοση του Griffin παρουσίαζε ένα βαρύ θωρακισμένο και οπλισμένο όχημα βασισμένο στο πήγμα του ASCOD αλλά τώρα το όχημα είναι σαφώς ελαφρύτερο, χρησιμοποιεί πυροβόλο των 50 mm αντί των 120 mm και πλέον μπορεί να μεταφέρει και μια ομάδα πεζικού 6 ανδρών. Επιπλέον, το Griffin III μπορεί να εμπλέξει στόχους σε μεγάλη γωνία (ψηλά κτίρια, πλαγιές βουνών) έχοντας ικανότητα αναβίβασης του πυροβόλου στις +85ο ενώ εξοπλίζεται και με το Σύστημα Ενεργούς Προστασίας Iron Fist.

Ο Αμερικανικός στρατός διατηρεί ακόμα ομάδα μηχανοκίνητου πεζικού 9 ανδρών, γεγονός που ενισχύει την πρόταση των Raytheon/Rheinmetall μια και το Lynx μπορεί να μεταφέρει ολόκληρη την παραπάνω ομάδα. Η πικρή εμπειρία του ακυρωθέντος προγράμματος GCV την προηγούμενη δεκαετία που παρουσίαζε ένα όχημα 60+ τόνων για να μεταφέρει μία ομάδα 9 ανδρών ίσως πείσει τον Αμερικανικό Στρατό να αναθεωρήσει τις βλέψεις του, διαιρώντας την ομάδα μάχης μεταξύ δύο οχημάτων (τακτική που εφαρμόζεται και σήμερα με τα ΤΟΜΑ Bradley) ή αναθεωρώντας την σύνθεση της διμοιρίας μηχανοκίνητου πεζικού. Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός μόλις έγινε πιο ενδιαφέρων καθώς η εμπειρία του Στρατού των ΗΠΑ από μάχες πεζικού θα βαρύνει πολύ στη διαδικασία επιλογής -όπως άλλωστε και ένα όχημα που θα είναι 100% Αμερικανικό.

Στάθης Βασιλείου

Πηγές:

https://breakingdefense.com/2018/10/gdls-griffin-iii

https://www.shephardmedia.com

Αρέσει σε %d bloggers: