Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού πραγματοποιεί αντι-αποβατικές εκπαιδευτικές βολές κατά θαλασσίου στόχου. Το ZU 23-2, επίσης γνωστό και ως ZU-23, είναι ένα σοβιετικό ρυμουλκούμενο αυτόματο αντιαεροπορικό δίδυμο πυροβόλο 23x152mm. Το ZU προέρχεται από το Zenitnaya Ustanovka (Russian: Зенитная Установка).

Είναι ειδικά τροποποιημένα Τεθωρακισμένα οχήματα (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ -1 με προσαρμογή στον πύργο τους ενός ρυμουλκούμενου δίδυμου αντιαεροπορικου πυροβόλο Zu-23-2 των 23mm. Η ρόλος τους θα είναι η εν είδει “κινητού πυροβολείου” ανάληψη αποστολών για αντι-αποβατικές επιχειρήσεις και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών γεφυρωμάτων σε νησιά.

Πρόκειται για μια κατασκευή με τις σχετικές μελέτες και εργασίες συνδυαστικής μετατροπής με υπάρχοντα μέσα, να τις έχει πραγματοποιήσει το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στην Θεσσαλονίκη, πάνω ωστόσο σε εμπειρία χρήσης ανάλογων προσαρμογών σε άλλους στρατούς, όπως π.χ. το Αφγανιστάν. Βεβαίως πρακτικές με αντίστοιχες μετατροπές έχουν εφαρμόσει και άλλες χώρες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μέχρι το Λίβανο κ.α.

Η συγκεκριμένη δε ελληνική απόπειρα , μετατροπής/τροποποίησης με χρήση υπαρχόντων μέσων – για την οποία η ηγεσία του ΓΕΣ και της ΑΣΔΕΝ επενδύει πολλά ιδιαίτερα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς και ιδιαίτερης στενότητας καιρούς- δεν είναι η μόνη πάνω στην οποία από καιρό πειραματίστηκε η υπαγόμενη στην ΑΣΔΥΣ, Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: