Την 8η Μαρτίου 2018, ο στρατός της Βραζιλίας παρέλαβε τα πρώτα τέσσερα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα “M109A5”. Τα συστήματα έφτασαν στο λιμάνι της Παραναγκουά και μεταφέρθηκαν στο περιφερειακό σημείο συντήρησης της 5ης στρατιωτικής περιφέρειας, στην Κουριτίμπα. Τα οχήματα θα ελέγχουν και θα εισέλθουν στην υπηρεσία των ομάδων εκστρατείας αυτοκινούμενου πυροβολικού.

Τα συγκεκριμένα ερπυστριοφόρα οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών ειναι τμήμα των συνολικά εξήντα (60) “M109” που παραλαμβάνει η Βραζιλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Τα σύστημα ειναι μεταχειρισμένα και δωρίζονται από τις ΗΠΑ στην Βραζιλία. Το 2012, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αιτήθηκε την πιθανή αγορά σαράντα συλλογών “M109A5” για την αναβάθμιση σαράντα “M019A5” στη διαμόρφωση “M109A5+”, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, εξοπλισμό υποστήριξης, εργαλεία και εξοπλισμό δοκιμών, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικά βοηθήματα, τεχνικά εγχειρίδια και βιβλιογραφία, υπηρεσίες μηχανικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης από τον εργολάβο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλα συναφή στοιχεία διοικητικής υποστήριξης και προγράμματος. Το εκτιμώμενο κόστος ανερχότανε στα εκατόν δέκα εκατομμύρια (110) δολάρια.

Πράγματι, τον Ιούλιο του 2012 o στρατός της Βραζιλίας απέκτησε τριάντα έξι μεταχειρισμένα «M109A5» για να συμπληρώσει τα μεταχειρισμένα “M109A3” που απόκτησε το 1999 από το Βέλγιο. Τα πρώτα τριάντα δυο (32) οβιδοβόλα παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ παραδόθηκαν τον Μάρτιο του 2017. Τα εξήντα επιπρόσθετα “M109A5” πιθανόν θα αναβαθμιστούν επίσης στο πρότυπο “+BR”.

Αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο “M109A5+BR” στο πλαίσιο σύμβασης στρατιωτικών πωλήσεων εξωτερικού (“FMS”) αξίας πενήντα τριών εκατομμυρίων εννιακοσίων χιλιάδων δολαρίων που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Η “BAE” ανέλαβε τη σύμβαση από τον στρατό των ΗΠΑ για λογαριασμό του βραζιλιάνικου στρατού. Η σχεδιαζόμενη εργασία περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου πυρός και άλλων συγκροτημάτων. Η “BAE” θα παρέχει επίσης τριετή συντήρηση λειτουργίας, τεχνικά εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών, ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την συντήρηση, την εκπαίδευση και την τεχνική υποστήριξη.

Το “M109A5” ειναι ένα τροποποιημένο “M109A4” που επωφελείται από δύο κύριες βελτιώσεις: Το νέο οβιδοβόλο “M284” και το νέο πηγαίο οβιδοβόλου “M182”. Ο κυρίως οπλισμός του “M109A5” αποτελείται από ένα οβιδοβόλο 155 χιλ/39 διαμετρημάτων το οποίο διαθέτει μέγιστο βεληνεκές είκοσι τριών χιλιάδων πεντακοσίων μέτρων (23500) με τα βασικά πυρομαχικά και τριάντα χιλιάδες (30000) μέτρα με τα πυραυλο-ωθούμενα πυρομαχικά (“RAP”). Ο κανονικός ρυθμός βολής ειναι ένα βλήμα ανά λεπτό αλλά μπορούν να βληθούν τρία βλήματα σε μικρή περίοδο χωρίς την πρόκληση ζημίας στο οβιδοβόλο.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: