Ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale στη γραμμή παραγωγή του εργοστασίου του κατασκευαστή αεροσκαφών Dassault Aviation στο Merignac κοντά στο Bordeaux της Γαλλίας, Ιανουάριος 2014. (Reuters/Benoit Tessier)

Ένα μαχητικό αεροσκάφος Rafale στη γραμμή παραγωγή του εργοστασίου του κατασκευαστή αεροσκαφών Dassault Aviation στο Merignac κοντά στο Bordeaux της Γαλλίας, Ιανουάριος 2014. (Reuters/Benoit Tessier)

Παρίσι και Κάιρο πρόκειται να υπογράψουν την 16 Φεβρουαρίου την πώληση 24 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale την είδηση μετέδωσε την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου η εφημερίδα Le Monde.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε μια τελική συμφωνία στην προμήθεια, η οποία κοστίζει περισσότερα απο 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,7 δις €), νωρίτερα την Πέμπτη, αν και οι συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια του αεροσκάφους ξεκίνησαν το προηγούμενο φθινόπωρο κατά τη διάρκεια την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντούλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι στο Παρίσι.

Η Αίγυπτος έχει αποφασίσει να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale εν μέσω των έντονων συγκρούσεων που μαίνονται σε όλη τη γειτονική Λιβύη.

«Ναι, υπάρχει συμφωνία» ανακοίνωσε γαλλική πηγή στην Le Monde η οποία είπε πως οι δύο χώρες υπέγραψαν την συμφωνία την Πέμπτη.

«Ο αιγύπτιος Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει σχετικά με την γαλλική προσφορά,» είπε. «Οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο διάλογος συνεχίζεται.»

Η σύμβαση με την Αίγυπτο θα είναι η πρώτη στο εξωτερικό για το Rafale μετά από 14 χρόνια αφότου εισήλθε σε υπηρεσία και τρία χρόνια μετά την έναρξη των αποκλειστικών συνομιλιών της κατασκευάστριας βιομηχανίας Dassault Aviation με την Ινδία για την πώληση 126 μαχητικών αεροσκαφών.

Οι καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση της ινδικής σύμβασης αναμένεται να συζητηθούν στην μεγάλη αεροπορική έκθεση της Ινδίας που αρχίζει την 18η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Dassault  η οποία επίσης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του Rafale στο Κατάρ, βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση να πουλήσει το μαχητικό στο εξωτερικό.

Το περασμένο έτος η Γαλλική Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο παραλαμβάνει τα μαχητικά Rafale, παραλαμβάνοντας μόνο 26 για τα επόμενα πέντε χρόνια αντί των 11 το έτος.

Στο παρελθόν Παρίσι και Καιρό διατηρούσαν στενούς οικονομικούς δεσμούς άλλα η αναταραχή στη βόρειο αφρικάνική χώρα, αφότου ο Πρόεδρος Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ ανατράπηκε το 2011, έκανε τις αριστερές δυτικές κυβερνήσεις δύσπιστες όσον αφορά την υπογραφή συμβάσεων, ειδικά στην άμυνα.

Με την πρόσφατη άνοδο του Σισι, οι δεσμοί έχουν βελτιωθεί. Και οι δύο πλευρές ανησυχούν για την άνοδο των τζιχαντιστικών ομάδων στη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Η Γαλλία εξασφάλισε την πρώτη μεγάλη αμυντική σύμβαση στην Αίγυπτο έπειτα απο 20 χρόνια το 2014 με την συμφωνία προμήθειας τεσσάρων φρεγατών αξίας 1,35 δις €.

Από την ανατροπή του μακρόβιου ηγέτη Μουαμάρ αλ Καντάφι το 2011, αριθμός στρατιωτικών οργανώσεων έχουν ξεκινήσει τις συγκρούσεις για την εξουσία στην Λιβύη. Επί του παρόντος στην Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις ταυτοχρόνως.

Απόδοση από sputniknews.com και reuters.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: