Με ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η παραλαβή νέων βλημάτων 120 χιλιοστών επ΄ωφελεία μονάδων Τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς, για τα άρματα μάχης Leopard 2, μέσω Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η προμήθεια των πυρομαχικών περιλαμβάνει βλήματα Κινητικής και Χημικής Ενεργείας (APFSDS και HEAT).

Με την υλοποίηση της παραπάνω προμήθειας επιτυγχάνεται η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων.

Τον Αύγουστο του 2014 η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να προμηθεύσει στον Ελληνικό Στρατό 12000 βλήματα των 120 χιλιοστών για τα άρματα μάχης Leopard 2 υπό το πλαίσιο σύμβασης αξίας 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση έκανε λόγο για την προμήθεια πυρομαχικών 120mm DM12A2 πολλαπλής χρήσης, όπως επίσης και βλημάτων κινητικής ενέργειας-διατρητικών (ΚΕ) DM63 και DM63A1.
Επίσης περιλάμβανε την παραγωγή και τοποθέτηση, από την Rheinmetall, των βλητικών δεδομένων (πινάκες βολών) των βλημάτων KE στα Leopard 2A4.

Σύμφωνα με την σύμβαση δύο τύποι βλημάτων, το DM12A2 και το DM63, επρόκειτο να παραδοθούν στον Ελληνικό Στράτο στα τέλη του 2014 ώστε να εκπληρωθεί η άμεση απαίτηση του ΓΕΣ. Η παράδοση των υπόλοιπων πυρομαχικών (DM63A1) προβλεπόταν σε τρεις παρτίδες εντός του 2015 και 2016 μετά την διαδικασία πιστοποίησης του νέου πυρομαχικού στις αρχές του 2015.

Επίσης είχε ξεκινήσει ήδη η παραγωγή εξαρτημάτων εγχωριώς από την ελληνική βιομηχανία και συνεργάτη της Rheinmetall, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα οποία εξαρτήματα, θα τοποθετούνταν στα βλήματα DM63A1, έτσι διασφαλίζεται πως το πρόγραμμα προμήθειας θα δημιουργήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει στόλο 353 αρμάτων μάχης Leopard 2.
Από αυτά τα άρματα μάχης, 170 Leopard 2 HEL είναι εξοπλισμένα με το επιμηκυμένο πυροβόλο L55, ενώ τα υπόλοιπα 183 Leopard 2A4 διαθέτουν το βραχύτερο μοντέλο L44, και τα δύο έχουν κατασκευαστεί από την Rheinmetall.

Αρέσει σε %d bloggers: