Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Μετά από χρόνια δοκιμών και προσπαθειών προώθησης προϊόντος, τα εξαιρετικά προηγμένα και τελειοποιημένα συστήματα όλμων των 120 mm που προτάθηκαν στους σκανδιναβικούς στρατούς αποδείχθηκαν πανάκριβα στην απόκτηση (ίδια περίπτωση με το σύστημα πυροβολικού ARCHER).

Ο Σουηδικός Στρατός εξακολουθώντας να έχει απαίτηση ενός Α/Κ συστήματος βαρέως όλμου, έδωσε εντολή και η BAE Hägglunds παρέδωσε το απλοποιημένο σύστημα “Μγιόλνιρ” (ονομασία της σφύρας του Θωρ).

Το σύστημα είναι μια απλή ανάρτηση δίδυμων, οπισθογεμών όλμων των 120 mm σε πύργο με σύστημα απόσβεσης κραδασμών. Η γέμιση των όπλων γίνεται χειροκίνητα (τα αυτόματα συστήματα αποδείχθηκαν ακριβά και βαριά) προσθέτοντας απλά ένα ακόμα άτομο στο πλήρωμα που πλέον είναι τετραμελές. Η απόσβεση της πυροδότησης γίνεται με την ανακατεύθυνση μέρους της ανάκρουσης προς τα έξω.

Το Mjolner σχεδιάστηκε για το όχημα CV90 αλλά μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε οποιοδήποτε όχημα που μπορεί να δεχθεί τον πύργο διαμέτρου 2,235 μέτρων και βάρους 6-8 τόνους ανάλογα με το πακέτο θωράκισης. Ο πύργος μπορεί να φέρει 56 πλήρη βλήματα έτοιμα για βολή (επιπλέον της χωρητικότητας του οχήματος) και με τόξο βολής 45-85 μοίρες να πλήξει στόχους σε αποστάσεις ως 9 χλμ. όντας ικανό να βάλλει όλη την γκάμα βλημάτων στο διαμέτρημα των 120 mm με ρυθμό 6-16 βλ./λεπτό (διατηρούμενος/μεγίστου ρυθμού βολής).

Αρέσει σε %d bloggers: