F-35C εξοπλισμένο με βλήματα AIM-120, πετά με ανοιχτές τις θύρες των αποθηκών όπλων κατά τη διάρκεια δοκιμών (Φωτογραφία: lockheedmartin)

H δοκιμή αντοχής στο πιο περίπλοκο σύστημα της Lockheed Martin (LMT) το Διακλαδικο Αεροσκάφος Κρούσης F-35, έχουν σταματήσει τον τελευταίο μήνα μετά την ανακάλυψη «πολλαπλών» ρωγμών στο μαχητικό αεροσκάφος.
Tην είδηση μεταδίδει ο δικτυακός τόπος bloomberg businessweek, επικαλούμενος ανακοίνωση του γραφείου δοκιμών του Πενταγώνου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ)

Η διακοπή των επιγείων δοκιμών υψηλής έντασης εμπλέκει το αεροσκάφος F-35B, την έκδοση του Σώματος Πεζοναυτών η οποία πρέπει να αντέχει στις βραχείες απονήωσεις, κάθετες προσγειώσεις (STOVL) σε αεροπλανοφόρα και αμφίβια αποβατικά πλοία, σύμφωνα με μια ετήσια αναφορά του F-35 του διευθυντή δοκιμών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Michael Gilmore την οποία παρέδωσε στο Κογκρέσο την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου.

Αυτή η διακοπή δεν επηρεάζει τις δοκιμαστικές πτήσεις.

Η εξέλιξη του F-35, του πιο ακριβού οπλικού συστήματος του Πενταγώνου, έχει σηματοδοτήθει από καθυστερήσεις και αυξήσεις κόστους. Το Πεντάγωνο υπολογίζει το συνολικό κόστος για την εξέλιξη και κατασκευή των 2443 αεροσκαφών F-35 σε 395,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση κατά 70 τοις εκατό από το αρχικό συμβόλαιο του 2001 με την Lockheed Martin.

Οι δοκιμές αντοχής έχουν ως σκοπό την πίεση ενός πλαισίου αεροσκάφους, για να εκτιμηθεί και επιτευχθεί μια «προβλεπόμενη διάρκεια ζωής» 8.000 ωρών ενός υπό εξέλιξη αεροσκάφους .

Η δοκιμή της έκδοσης βραχείας απονήωσης, κάθετης προσγείωσης των Πεζοναυτών έχει κάνει πρόοδο το 2012 μέχρι την διακοπή της τον προηγούμενο μήνα, μετά απο αναφορά του Πενταγώνου που έλεγε «μετά από ανακάλυψη νέων πολλαπλών ρωγμών που βρεθήκαν σε μια φλάντζα διαφράγματος» στο κάτω μέρος της ατράκτου κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μετά την συμπλήρωση 7000 ωρών δοκιμών. Οι ρωγμές περιοριστήκαν σ’αυτή τη περιοχή.

Η δοκιμή του F-35B είχε ξανά εκκινήσει τον Ιανουάριο του 2012 μετά από μια καθυστέρηση 16 μηνών η οποία  δημιουργήθηκε μετά από την ανακάλυψη, την ανάλυση και την επισκευή μιας προηγουμένης ρωγμής σε ένα χώρισμα του αεροσκάφους. Και για τα τρία μοντέλα, απαιτείται η ολοκλήρωση επιγείων δοκιμών που να είναι ισοδύναμες με 16000 ώρες πτήσης.

H συνέχεια του άρθρου εδώ

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: