Είναι σχεδόν βέβαιο πως στα εκσυγχρονισμένα Ρ-3Β είτε θα διατηρηθούν, είτε θα αφαιρεθούν χωρίς αντικατάσταση οι μουσειακοί ακουστικοί επεξεργαστές AQA-7(V)2 με την απεικόνιση δεδομένων σε… χαρτί! («ΕΑ&Τ»/Λ.Σ. Μπλαβέρης)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αποκαλύπτονται σε αποκλειστικότητα οι λεπτομέρειες του προγράμματος επανενεργοποίησης δύο Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού και εκσυγχρονισμού τεσσάρων ή πέντε. Στο άρθρο παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα αεροσκάφη που θα επανενεργοποιηθούν και θα εκσυγχρονισθούν, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος και οι τύποι συσκευών του εξοπλισμού αποστολής και πτήσης που προβλέπεται να εγκατασταθούν.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι εργασίες επανενεργοποίησης των δύο Ρ-3Β θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2016, οπότε τα αεροσκάφη θα διατηρούν τις ίδιες μηδενικές επιχειρησιακές ικανότητες που διέθεταν όταν καθηλώθηκαν στο έδαφος, μεταξύ 2007 και 2010. Τα 4 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα παραδοθούν μεταξύ τέλους του 2020 και μέσων του 2023, ενώ το πέμπτο –εάν υπάρξει– στα τέλη του 2025!

Η βασική διαμόρφωση του εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει σύγχρονο ραντάρ, σύστημα ηλεκτροπτικών αισθητήρων, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM), επικοινωνιακό σχήμα με ζεύξη δεδομένων Link-11 και σύνολο αυτοπροστασίας, αποτελούμενο από σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης βλημάτων και μονάδες εξαπόλυσης αεροφύλλων/ θερμοβολίδων.

Στις προαιρετικές επιλογές, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα ασκηθούν, περιλαμβάνονται σύστημα ακουστικής επεξεργασίας, MAD, συσκευές Link-16 και Link-22, βλήματα εναντίον πλοίων Harpoon ή και Maverick, καθώς και ψηφιακό πιλοτήριο. Επομένως τα εκσυγχρονισμένα Ρ-3Β κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαθέτουν ούτε ανθυποβρυχιακή ικανότητα, ούτε ικανότητα εκτόξευσης βλημάτων εναντίον πλοίων. Για τα αεροσκάφη αυτά με τις πενιχρές ικανότητες μάχης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επείγεται να δαπανήσει €270 εκατ!

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ρ-3Β Orion του ΠΝ, στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

hellenicdefence.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: