Πλέον, δύο από τις τρείς Ταξιαρχίες του Ολλανδικού Στρατού είναι υπό Γερμανική Διοίκηση. (Fishman 53/Flickr)

Οι Γερμανικές και Ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις εμβαθύνουν την συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων τους σχεδιάζοντας την σταδιακή ενσωμάτωση του λεγόμενου ναυτικού τάγματος του Γερμανικού Ναυτικού στο Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας έως το 2018.

Πριν την συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ, η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Ζανίν Χένις-Πλάσερτ και η Γερμανίδα ομόλογος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν επιστολή πρόθεσης την Πέμπτη πάνω του πλοίου γενικής υποστήριξης Karel Doorman.

Το γερμανικό ναυτικό τάγμα, το οποίο έχει περίπου 800 άνδρες και γυναίκες, περιλαμβάνει δύναμη ναυτικής προστασίας, ναρκαλιευτές βατραχανθρώπους και επιβιβασμένους στρατιώτες και έχει έδρα στη βόρεια Γερμανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανικού υπουργείου Άμυνας, οι ναυτικές δυνάμεις θα ανταλλάσσουν τακτικά προσωπικό και θα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις.

Στο τέλος, η Ολλανδία θα είναι ο κύριος εταίρος των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας για τις θαλασσιές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Η συμφωνία των χωρών περιλαμβάνει την διάταξη που επιτρέπει στο Γερμανικό Ναυτικό να χρησιμοποιεί το νέο 205 μέτρων Karel Doorman, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τις στρατηγικές μεταφορές προσωπικού και υλικών καθώς και τον ανεφοδιασμό άλλων πλοίων. Επιπλέον, το Karel Doorman είναι κατάλληλο για αποβατικές επιχειρήσεις με βαρύ εξοπλισμό και ελικόπτερα. Λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό, οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν το πλοίο, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία το περασμένο έτος, με μειωμένο πλήρωμα, ενώ αναζητούν εταίρο για το λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, οι λεπτομέρειες της συνεργασίας και χρηματοδοτικής συμμετοχής της Γερμανίας είναι υπό διαπραγμάτευση.

Πάνω στο πλοίο, οι Γερμανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν από Ολλανδούς εταίρους τους, είπε η φον ντερ Λάιεν.  Τον περασμένο χρόνο, αποσπάσματα του ναυτικού τάγματος με οχήματα τους συμμετείχαν σε αποβατική άσκηση, που πραγματοποιήθηκε από τους Ολλανδούς Πεζοναύτες – τους Korps Mariniers- στα ανοιχτά της ολλανδικής ακτής. Λόγω της νέας συμφωνίας, το Γερμανικό Ναυτικό πρέπει να παραιτηθεί από την προμήθεια δύο πλοίων γενικής υποστήριξης ανακοίνωσε το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας την περασμένη εβδομάδα. Η Γερμανία δεν διαθέτει σημαντικές αποβατικές δυνατότητες.

Επίσης υπογράφηκε μια τεχνική συμφωνία για την ενσωμάτωση της ολλανδικής 43ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στην στην 1η Μεραρχία Πάντσερ του Γερμανικού Στρατού, η οποία ανακοινώθηκε το περασμένο έτος. Η φον ντερ Λάιεν είχε αποκαλύψει νωρίτερα τα σχέδια μιας πολυεθνικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας για εκπαιδεύσεις και ασκήσεις με περισσότερους από 20000 στρατιώτες για το επόμενο έτος.
Περιέγραψε την Γερμανό-Ολλανδική συνεργασία ως ένα παράδειγμα για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.

Σύμφωνα με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας, και οι δύο χώρες συμφωνήσαν την προηγούμενη εβδομάδα να συνεργασθούν ακόμη πιο στενά σε θέματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κοινού κέντρου εκπαίδευσης. Επιπλέον, το απόσπασμα μιας γερμανικής επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας με ολλανδική διοίκηση είναι υπό μελέτη. Και οι δύο χώρες επίσης επιθυμούν να εξετάσουν επιλογές για την αντιαεροπορική άμυνα μικρού βεληνεκούς. Από την πώληση των αντιαεροπορικών οχημάτων της, Gepard (Cheetah), σε Βραζιλία και Ρουμανία, ο Γερμανικός Στρατό δεν διαθέτει αεράμυνα μικρού βεληνεκούς για την προστασία των μηχανοκίνητων δυνάμεων του.

Με την συμφωνία της Πέμπτης, η Ολλανδία έχει επισήμως θέσει δύο από τις τρεις Ταξιαρχίες της υπό γερμανική διοίκηση. Ήδη το 2014 η ολλανδική 11η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ενσωματώθηκε στην Γερμανική Μεραρχία ταχέων δυνάμεων (DSK).

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: